Autor: Romet Kreek • 1. august 2013
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Kaameraturg on kukkunud 10 aasta madalamaks

Fotokaameraturg on langenud tänavu 10 aasta madalamale tasemele, kuna nutitelefonid hävitavad kaamerate nõudlust, hoiatas läinud nädalal Canon.

Iga müüdud kaamera kohta tuleb 13 müüdud nutetelefoni, vahendas Bloomberg.

Maailma suurim kaameratootja kärpis nii käibe- kui kasumiprognoosi, kuna nii nn. „seebikarpide“ kui vahetatavate objektiividega kallimate kaamerate nõudlus väheneb.

Üleilmne kaamerate ostmine on 10 aasta madalamal tasemel, kuna tarbijad pildistavad üha enam Apple’i ja Samsungi mobiiltelefonidega, millega saab teha kvaliteetseid pilte. Canon panustab Hiina turule, mis peaks muutuma ettevõtte suurimaks turuks, kuid Jaapani rivaal Nikon püüab leida oma teed, kuidas saada jagu nutitelefonide kasvust.

„Nutitelefonide rünnak seebikarpidele on päris tõsine,“ ütles Goldman Sachsi analütik Toshiya Hari. „Canon peab leidma uue kasvuallika. Ma ei suuda ette kujutada, et kaameraturg kasvaks oluliselt tuleval kümnendil.“

Goldman Sachs kärpis Canoni aktsia hinnasihi 3400 jeenilt 3270 jeenile teatades, et tööstusharu olukord on tõsine. Nomura kärpis aktsia hinnasihti 14%, 3617 jeenile.

2013. aasta viie kuuga on Camera & Imging Products Associationi andmetel langenud kaamerate müük 29%, 434 miljardile jeenile. Tänavu kukub müük tõenäoliselt 30%, ütles Morgan Stanley MUFG Securitise analüütik Masahiro Ono. Tõenäoliselt saadetakse tänavu tehastest välja 68,6 miljonit kaamerat võrreldes mulluse 98,1 miljoniga. Seevastu nutitelefonide tehastest väljasaatmine peaks kasvama 32%, 928 miljonile, prognoosis analüüsifirma Trend Force.

Telefonide arenemisega paraneb ka piltide detailsus. Apple iPhone 5 on 8 megapiksline kaamera. Samsungi aprillis välja toodud S4 kaamera on 13 megapiksline, Nokia tõi juulis välja Lumia 1020, millel on 41 megapiksline kaamera.

Canoni USAs 6799 dollariga müüdaval EOS-1D X-il on 18,1 megapiksline sensor.

„Turul muretsetakse, et nutitelefonid võivad hakata negatiivselt mõjutama ka peegelkaamerate müüki,“ ütles JPMorgani analüütik Hisashi Moriyama.

Liitu ITuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Indrek KaldITuudised.ee toimetajaTel: 511 1112
Robert PedajaReklaami projektijuhtTel: 5349 9052