Autor: Jaanus Vogelberg • 6. august 2013
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Guardtime sisenes USA turule

Eesti ettevõte AS Guardtime moodustas USA tehnoloogiafirma Modern Technology Solutionsiga strateegilise alliansi, et hakata koos sõjaväele ja luureorganisatsioonidele ajatempliteenust pakkuma.

Ajatemplitega failide puhul on võimalik puhtalt matemaatiliste meetoditega tuvastada, kui keegi on infoga manipuleerinud.

Guardtime'i koostööpartner MTSI tegeleb muuhulgas droonide ehk mehitamata õhusõidukite ehitamise, raketikaitse süsteemide loomise ja õhusõidukite lennukindluse tagamisega. Firma on sisuliselt vahemeheks Guardtime'i ja USA föderaalsete struktuuride vahel, kelle kasuks räägib pikaaegne kogemus valdkonnas. MTSI ülesandeks on õpetada struktuuride töötajad Guardtime'i tehnoloogiat kasutama.

Guardtime'i Eesti juht Gustav Poola ütles, et firma on ennast alati iduettevõtteks pidanud, seetõttu ongi nende eesmärk olnud leida endale turul õige sektor. Viimased üheksa kuud on ettevõtte eriti intensiivselt endale õiget tegevusala otsinud, nii jõutigi välja USA valitsuseni.

Poola sõnul sobib luure- ja sõjaväesektor neile, kuna valdkonnas on tavaks väga pikad lepingud allhankijatega, samuti on suur osa teabest salastatud. Säärased tingimused tekitavad vajaduse Guardtime'i teenuse järele, kuna Ühendriikidel on vaja suurte andmemassiivide üle kontrolli omada.

Guardtime otsib Poola sõnul aktiivselt ka uusi kompetentseid töötajaid. "Andekad kodeerijad on kindlasti üks sihtgrupp, keda me pidevalt vaatame," märkis ta.

Ettevõtte majandustulemustest ja -prognoosidest Poola praegu pikemalt rääkida ei tahtnud, viidates konfidentsiaalsusele.

Guardtime on viimastel aastatel kiiresti kasvanud. Mullu saadi 3,5 korda suurem kasum kui 2011. aastal, 1,8 miljoni eurose käibe juures teeniti kasumit 128 865 eurot.

Tänavu aprillis hakkas firma teenust kasutama Hiina Zhejiangi provints, kus elab 55 miljonit inimest. Ettevõtte lahendusi kasutatakse seal maksuteenuste ja elektrooniliste tšekkide märkimisel.

2006. aastal asutatud Guardtime pakub matemaatikal põhinevat ajatempli teenust, millega on võimalik tõendada andmete päritolu, loomiskuupäeva ja autentsust. Idee on välja töötanud Eesti teadlased Ahto Buldas ja Märt Saarepera ning sellega on võimalik korraga tembeldada miljoneid dokumente.

Mõne aasta eest paigutas Hongkongi rikkaim mees, miljardär Li Ka-shing koos teiste investoritega Guardtime'i pea kuus miljonit eurot.

Liitu ITuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Indrek KaldITuudised.ee toimetajaTel: 511 1112
Robert PedajaReklaami projektijuhtTel: 5349 9052