Autor: Marek Mühlberg • 29. august 2013
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Tiit Parts: hanke võitmisega võidad õiguse enda tõestamiseks

SAP AG Eesti juht Tiit Parts esineb 17. septembril Äripäeva ITuudiste seminaril "Kuidas olla edukas IT hangetel?" Oma ettekandes keskendub ta suurte tarkvarahangete eripäradele.

Järgneb lühiintervjuu.

Mis oli suurim väljakutse Rahandusministeeriumi (avaliku sektori raamatupidamise konsolideerimise projekti) hankepakkumuse ettevalmistamisel?

Kõige raskem on hakkama saada selliste asjadega, mille kohta tellija ise ka veel ei tea, mida ta soovib. Ja see ei tulene mitte tellija rumalusest. Raske on ette määrata töötajate töö efektiivsuse täpset tõusu ja planeerida täpset vajaminevate töökohtade arvu. Samuti hinnata alles loodavate tööptotsesside mõju kogu töövoole. SAP’l on küll suured kogemused sellistes asjades, aga mitte alati ei kattu kliendi vajadused ja töötajate harjumused meie kogemuste näidistega.

Suurim väljakutse on tavaliselt hinnata muudatuste mõju ja arvestada sellega uue lahenduse loomisel. Llihtne on luua süsteemi juba toimivale töökorraldusele. Aga selline juurutus ei too endaga tavaliselt kaasa progressi. Parimal juhul korrastab ja kinnitab olemasolevat. Uute IT süsteemide juurutamise eesmärk peaks olema tööviljakuse kasv ja selleks on enamasti vajalik teha ümberkorraldusi.   

 Kas suure hanke võit tähendab, et nüüd võib rahulikult puhkama asuda, sest kõik asjad jooksevad ise paika ja ei pea enam käibe pärast muretsema? Või on pigem nii, et kõrvaltvaatajale tundub asi alati helgem ja ei hoomata reaalset vastutust.

Hanke võitmisega oled endale võitnud õiguse tööle hakkamiseks ja enda tõestamiseks. Pärast hanke võitmist tegelik elu alles algab. Kogu protsessi saab jämedalt jagada nelja faasi: hankes osalemine, projekti elluviimine, projekti arendamine ja projekti hooldamine. Seega pärast hanke võitmist tuleb sissetulekute saamiseks ikka kõvasti tööd teha. Iga etapp on aluseks järgmisele.Kilendid vajavad tarkvara reaalses elus toimuvate protsesside haldamiseks. Kuna protsessid elus on aga muutuvad ja mitte täielikult etteaimatavad, siis tegelikult ei saa ükski lahendus kunagi päris valmis. Sellepärast toimubki projektide arendamine. Seega hanke võitmine ei ole veel kaugeltki rahu saabumine. Vastupidi, siis alles raske töö algab.Vaata kava ja registreeru üritusele SIIN

Liitu ITuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Indrek KaldITuudised.ee toimetajaTel: 511 1112
Anne WellsReklaami projektijuhtTel: 5880 7755