Autor: Indrek Kald • 2. september 2013
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Lihtsustus tippspetsialistide Eestisse asumine

1. septembril jõustusid välismaalaste seaduse muudatused, millega lihtsustati tippspetsialistide, teadlaste, õppejõudude ja välistudengite Eestisse tööle ning õppima asumist.

"Kõik kehtima hakanud seadusemuudatused on välismaalastele ja nende kutsujatele positiivsed, kuna eesmärk on loa taotlemine muuta kiiremaks ja lihtsamaks," ütles politsei- ja piirivalveameti (PPA) välismaalastetalituse juhataja Liis Valk. "Samas tähendab see meile tihedamat järelkontrolli, et veenduda kas saadud luba kasutatakse eesmärgipäraselt," lisas ta.

Tippspetsialistide, teadlaste ja õppejõudude puhul on nüüd tööandjal teatud tingimustel võimalik PPA-lt taotleda lühiajalise töötamise registreerimist kiirkorras. Erinevalt elamisloamenetlusest, on sel juhul tippspetsialistil võimalik tööd alustada koheselt.

Eestis tegutsevatel ettevõtetel on edaspidi võimalik Eestis kõrghariduse omandanud välismaalasi võtta tööle lihtsustatud korras. Samuti laiendati välismaalaste seaduses isikute ringi, kellel on võimalik viisa alusel Eestisse tulla ning elamisloa taotlus esitada politsei- ja piirivalveametile.

Olgugi, et jõustunud muudatused on suunatud konkreetsele isikute grupile, mõjutavad need kõiki, kes taotlevad elamisluba või lühiajalise töötamise registreerimist, kuna muudeti ka elamisloa taotlemise ankeete. Täpsem informatsioon muudatuste kohta ning uued taotlusankeedid on kättesaadavad PPA veebilehel.

Liitu ITuudiste uudiskirjaga!
Indrek KaldITuudised.ee toimetajaTel: 511 1112
Robert PedajaReklaami projektijuhtTel: 5349 9052