Autor: Vilja Kiisler • 4. september 2013
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Edukas Eesti alustab taas

1. oktoobril saab annab Äripäev uue hoo sisse Eduka Eesti arvamuskonkursile, mille võitja saab auhinnaks 10 000 eurot.  Äripäeva koostööpartnerid on tänavu EMT, Tallinna Kaubamaja, Danske Bank, Tallinna Vesi, Saku Õlletehas ning Raidla Lejins & Norcous.

Eduka Eesti arvamuskonkursi eesmärk on ärgitada ja hoida debatti Eesti edu üle ning vahendada avalikkusele värskeid ideid Eesti arengu kiirendamiseks.  "Parempoolse ilmavaate debatt, mille mõtteks oleks otsida teid, kuidas majandust elavdada, elanike heaolu kasvatada ja ettevõtlikkust suurendada, on Eestis täna selgelt ebapiisav," ütles Äripäeva peatoimetaja Meelis Mandel.

"Tahame juba teist korda toimuva ideekonkursiga seda lünka täita ning koos heade sponsorite abiga motiveerida lauale käima ideid, millest kõigile kasu tõuseks. Pole mingit põhjust arvata, et Eesti senine edu võiks olla möödanik," lisas ta.

Esmapilgul puhas ulme. Eelmise aasta 1. juunil avapaugu ja tänavu 1. märtsil joone alla saanud konkursi peaauhind läks jagamisele kahe autori vahel, kes esitasid sisuliselt sama, kuid rõhuasetuse ja nüansside poolest erineva idee: õpetama kõik lapsed programmeerima juba esimestes klassides. Suvel Idea reklaamiagentuuri loovjuhina tööle asunud Heiki Urbala tunnistab, et võit tuli nagu selgest taevast. "Oli hästi tore tunne, et pandi tähele, tunnustati ja et selle teemaga tegeletakse," sõnas ta. "Loodetavasti pole me tulevikus vaid odava tööjõu maa, vaid suudame ka millegi muuga silma paista kui ainult Skype'iga."

Urbala kirjutas võiduloo valmis vähem kui tunniga töö ajal (Age McCanni reklaamibüroos). Tundsin, et kui hetke mööda lasen, siis ei kirjuta ma seda lugu kunagi," tunnistas ta. Mõte ise seevastu oli kuklas käärinud aastat kolm või neli, aga varem tundus mõte kirjapanemiseks liiga ulmeline. "Umbes selline autod-võiksid-lennata-stiilis mõte."

Samaväärse idee tekkides lubas Urbala Eduka Eesti konkursist osa võtta selgi aastal, sest talle meeldib konkurssi iseloomustav elutervelt positiivne ja ja aktiivne hoiak: ärme virise, võtame ette ja pakume ise lahendusi.

"No päris Nobeli preemia see ei olnud, aga väga tore igatahes,“ muheleb konkursi teine võitja, Helesinine Konsultatsioonid juhataja Raul Ennus vastuseks küsimusele, mida Eduka Eesti arvamuskonkursi võit tema elus muutis. "Võit oli täitsa ootamatu," rääkis ta, "kui teade tuli, olin juba ära unustanud, et selline konkurss on." Ennuse arvamusartikli idee kujunes pikema aja jooksul ja päris ajamahukas oli ka kirjapanemistöö ise.

Lahvatas vaidlus. Kolmanda koha võitis Swedbanki vanem investeeringute juht Tarmo Tanilas, kes on ühtlasi Eduka Eesti kõige viljakam autor. Tanilaselt ilmus koguni neli lugu, auhinnavääriliseks osutus aga idee seada sisse riigi varahoidja ametikoht, et kaitsta riigi rahaasju poliitiliste tõmbetuulte eest.

Enim vastukaja ilmumise järel pälvis aga hoopis Tanilase idee kaotada eraisiku tulumaks kui riigi seisukohalt niigi marginaalne sissetulekuallikas. Äripäeva poolt ideid hindama palutud eksperdid arvustasid küll karmilt Tanilase välja pakutud "augutäiteid", ent Tanilas ise on öelnud, et oleks valmis sama ideed uuesti kaitsma: seekord valiks ta lihtsalt natuke paremad lähteandmed.

Kuue Äripäeva ja eelmise aasta sponsorite, Danske Banki, Tallinna Kaubamaja ja EMT esindajate koostöös välja valitud nominendi hulka pääsesid veel Jaapanis Eesti ettevõtjaid nõustava Raul Allikivi elamislubade õigesti äri tegemise mõttega, Krimelte juht Jaan Puusaag eesmärgipüstitusega, et eestlasi olgu aastaks 2050  poolteist miljonit, ja ettevõtja Anu Tamm ettepanekuga kehtestada sularahamaks.

Kokku avaldas Äripäev Eduka Eesti arvamuskonkursi raames 85 lugu, avaldamiskünnise alla jäi aga vähemasti teist sama palju. 28. aprillil 2013 toimus Estonia Talveaias pidulik lõpuüritus, kus tehti teatavaks võitjad ning korraldajad ja autorid nautisid meeldivat koosviibimist.

Tule ja osale! Eduka Eesti arvamuskonkursil osalemiseks tuleb saata kuni 4500tähemärgine arvamuslugu aadressil [email protected]. Seda saab teha kuni 28. veebruarini 2014 (kaasa arvatud). Laekunud kaastööd avaldame jooksvalt Äripäeva paberlehes ja veebis. Lugude hindamisel on esikohal idee uudsus ja teostatavus, aga oluliseks peame ka põhjendatust ja esitusviisi.

Toimetus jätab endale õiguse laekunud tekste toimetaja ja lühendada ning konkursile mittekvalifitseeruvad tekstid avaldamata jätta. Avaldamiseks kvalifitseerumise tingimus on, et tekst pole varem kuskil avaldatud. Otsuse konkursi võidulugude asjus langetavad Äripäeva ja sponsorite esindajad konsensuslikult.

Liitu ITuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Indrek KaldITuudised.ee toimetajaTel: 511 1112
Anne WellsReklaami projektijuhtTel: 5880 7755