Autor: Ave Lepik • 12. september 2013
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Soome järgib Eesti X-tee eeskuju

Eile kinnitas Soome avaliku sektori IKT strateegia juht Riku Jylhänkangas Tallinnas Euroopa riigiportaalide seminaril, et Soome plaanib aktiivselt Eesti X-tee lahendusega tutvuda.

"Meil on plaanis Eesti X-tee endale põhjalikult selgeks teha. Mitte ainult kood, vaid mõista ka organisatsiooni ja kokkuleppeid, mis annavad sellele tehnoloogiale raamid. Loodame katsetada ka piiriüleseid teenuseid. Tulevikus sünnib Soomes X-tee sarnasest lahendusest kasu nii Soome kodanikele kui ettevõtetele, sest see võimaldab avalikke teenuseid pakkuda kindlasti kiiremini ja väiksemate kuludega," vahendas Riigi Infosüsteemide Ameti (RIA) pressiteade Jylhänkangase sõnu.

"Loodame soomlastega jõuda esimeste toimivate e-teenusteni, mis oleksid eeskujuks kogu Euroopale. Näiteks üle piiri kehtiv digiallkiri või elektroonilised maksutoimingud on suur aja- ja rahavõit," ütles RIA peadirektor Jaan Priisalu.

Esimese pilootteenusena on Eesti Maksu- ja Tolliamet alustanud Soome Maksuametiga koostööd, et viia kahe riigi andmevahetus X-tee kanalisse. Tehtud on esimesed testid.

Andmevahetuskiht X-tee on tehniline ja organisatsiooniline keskkond, mis võimaldab turvalist internetipõhist andmevahetust riigi infosüsteemide vahel.

Liitu ITuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Indrek KaldITuudised.ee toimetajaTel: 511 1112
Anne WellsReklaami projektijuhtTel: 5880 7755