Autor: Tanel Raig • 13. september 2013
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Eestlaste loodud hankekeskkond muutub rahvusvaheliseks

Täna avatud DeltaBid on järglane keskkonnale Liitu.ee. Ettevõtte juhtide sõnul on uue hankekeskkonna turuletoomise eesmärk laiendada tegevust välismaal.

Täna Eesti turule toodud DeltaBid keskkond on arendatud tagasiside põhjal, mida saadi 2012. aastal loodud keskkonna Liitu kasutajatelt. „Oleme saanud senistelt kasutajatelt väga positiivset tagasisidet ja kuna klientide seas on ka välismaiseid ettevõtteid, näiteks USA-st, on meie selge suund tegevuse laiendamine välisriikides. Sellest ka nimevahetus,“ selgitas DeltaBidi tegevjuht Erkki Brakmann.

DeltaBidi eelkäijas, Liitu keskkonnas, olid ettevõtted avaldanud ligi 1000 hanget. Brakmanni kinnitusel on uue keskkonnaga eesmärk kasvatada poole aastaga keskkonda aktiivselt kasutavate ettevõtete arv 100ni.

Brakmanni sõnul on DeltaBid mõeldud suuremate hangete läbiviimiseks, mille puhul on oluline võrreldavate hinnapakkumiste küsimine. „Eesmärk on olnud luua efektiivne töövahend, mida on lihtne kasutada ja toob nii rahalist kui ka ajalist kokkuhoidu võrreldes tavapärase emaili- ja Exceli-põhise hankimisega,“ selgitas ta.

Eesti Gaasi jaotusvõrguoperaatori AS Gaasivõrgud tegevjuht Roman Bogdanovitš kinnitas, et hankekeskkonna kasutamisega hoidsid nad eelmisel aastal kokku 300 000 eurot. See kujutab endast viit protsenti meie koguinvesteeringust, lisas ta. Bogdanovitši ütlusel on hankekeskkonna kasutamine märgatavalt tõstnud hankeprotsesside efektiivsust gaasivõrkude ehitus- ja renoveerimistööde osas, suurendades läbipaistvust ja luues tarnijate vahel suurema konkurentsi.

„Hanked mõjutavad otseselt ettevõtte kasumit, samas kui müügi mõju on kaudne. Näiteks kui ettevõte säästab kuludelt miljon eurot, suureneb kasum samavõrd. Seevastu müügi puhul, kui kasumimarginaal on 10%, peab ettevõte suurendama käivet 10 miljoni euro võrra, et teenida samasugust kasumit,“ selgitas Brakmann.

2012. aastal Liitu.ee nime all asutatud ja praegu DeltaBid nime all jätkava hankekeskkonna klientide hulka kuuluvad Gaasivõrgud, Vox Supply Chain, ABB, Eltel Networks, Tele2, T-Tammer ja Danpower.

DeltaBid hankekeskkonda haldab OÜ Open Procurement, mille omanikud on Erkki Brakmann (45%), Rain Öpik (45%) ja samuti rahvusvahelist hankekeskkonda haldav Mercell Estonia OÜ (10%).

Liitu ITuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Indrek KaldITuudised.ee toimetajaTel: 511 1112
Anne WellsReklaami projektijuhtTel: 5880 7755