Autor: Indrek Kald • 17. september 2013
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Tõnis Arro: miks Eesti ettevõtted ei soovi kasvada?

Eesti ettevõtted ei soovi reeglina kasvada suuremaks, ütles Arengufondi juht Tõnis Arro täna riigikogule fondi tegevusest aru andes.

Arro sõnul on olukord ettevõtluse seire ja arendustegevuse valdkonnas murettekitav, Eesti väikeettevõtete ellujäämine on liialt madal ja ettevõtjad ei soovi reeglina kasvada suuremaks, teha midagi, mida keegi teine juba ei teeks või hakata eksportima.

"Peaksime sihtima mitte niivõrd neid kõrgeid lisandväärtust loovaid töökohti, aga veel toredam oleks, kui meil oleksid teadmuspõhised kapitalistid. Teadmuspõhiste kapitalistide kihi tekkimine või klassi tekkimine on omaette tähelepanuväärne eesmärk. Ma arvan, et see ongi tegelikult see peamine eesmärk, kuidas meie investeerimistegevus Eesti majandusele tõsiselt kaasa aitab," rääkis Arro.

Arengufondi ülesanne on tema sõnul aidata kaasa majanduse arengule selliselt, et tekiksid innovaatilised ettevõtted ja kõrge lisandväärtusega töökohad. Tegevusalasid on fondil praegu neli, need on investeerimistegevus ja kolm seire- ja arendusvaldkonda.

Nutika spetsialiseerumise valdkond on Arengufondis käivitamisel, selle tulemus võiks kokkuvõtvalt olla, et järgmine Eestis sündiv Skype on süstemaatilise töö tulemus.

Rohemajanduse ja energeetika valdkonnas tõi Arro välja, et energiaühistute loomine võiks aidata kokku hoida energiat. Näiteks kodutarbimise kümneprotsendiline kokkuhoid oleks rahalises väärtuses 900 miljoni eurot aastas.

Investeerimistegevusest rääkides tõi Arro näiteid edukatest investeeringutest. "Oleme investeerinud laias laastus üheksa miljonit ja meie investeeringu väärtus täna on auditeeritud andmete järgi 11 miljonit. Investeeringuid on kokku olnud 18, täna aktiivsed neist 14, suuremad ja huvitavamad neist on siin ülevalpool ehk edukamad," lisas Arro.

"Kõige suurem edulugu GrabCAD on saanud täiendavaid investeeringuid pärast meie investeeringut üle 10 miljoni, ligi 11 miljonit. Fits.me samamoodi üle viis miljoni. Need on edukad ja hästi toimetulevad firmad. Meil on piisavalt alust arvata, et meie investeerimistegevus kui terve porfell saab olema positiivse tulemuse," rääkis Arro riigikogu ees.

Arengufondi juhatuse esimees Tõnis Arro andis täna riigikogu täiskogu ees aru fondi tegevusest aastail 2012–13.

Liitu ITuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Indrek KaldITuudised.ee toimetajaTel: 511 1112
Anne WellsReklaami projektijuhtTel: 5880 7755