19. september 2013
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Starmani asutaja uued ärid

Starman üks asutajaid Indrek Kuivallik on investeerinud mitmesse uudse tehnoloogia valdkonda. Näiteks Lätti müüdud tuulegeneraatorid tõid kopsaka kasumi.

Kuivalliku investeerimisfirmale Spring Capital kuuluv Energy Ventures OÜ investeerib tuuleenergeetikaga seotud projektidesse. Mulluse aruande järgi kujunes firma puhaskasumiks 12,2 miljonit eurot. Ettevõtte 34miljoniline käive tuli Lätti müüdud tuulegeneraatorite pealt. Lisaks arendab firma Lätis ka ise tuuleparki, mille esimene osa sai valmis juba mullu kevadel.

"Oleme seal tuulepargi ehitamises sees, mehhanismid tulid tehnilistel põhjustel läbi Eesti," kommenteeris Kuivallik. Energy Ventures on investeerinud üheksa generaatoriga parki Ventspilsi lähedal koos pankadega 40 miljonit eurot.

"Täna vaatame natuke ettevaatlikumalt, sest seadusandlik baas ja tulevane elektri hind, mis võiks olla täiendaval ressursil, ei ole selged," märkis Kuivallik edasise arendamise kohta.

Läti tuulepark pole aga Kuivalliku ainus investeering uuemasse tehnoloogiasse. Näiteks on ta teiste seas viimastel aastatel raha paigutanud sellistesse tehnoloogia iduettevõtetesse nagu Defendec OÜ ja Visitret Displays OÜ.

Neist esimene arendab traadita sensorvõrku ehk jälgimissüsteemi, mis ühendab liikumist tuvastava sensori ja kaamerasilmad ning võimaldab kasutajal kiiresti reageerida häireolukorrale. Eesti politsei- ja piirivalveameti kõrval kasutatakse seda näiteks Montenegros ja Rumeenias.

Visitret Displays tegeleb ekraanitehnoloogia arendamisega, mille energiatarbimine on madal ja reaktsiooniaeg kiire. Näiteks sobib see info- ja reklaamitabloodele.

Kui suur on Indrek Kuivalliku osalus neis projektides ning mille alusel ta idufirmasid valib, loe tänasest Äripäevast.

Autor: Indrek Kald, Hannes Sarv

Liitu ITuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Indrek KaldITuudised.ee toimetajaTel: 511 1112
Anne WellsReklaami projektijuhtTel: 5880 7755