Autor: Ave Lepik • 11. oktoober 2013
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Arstid ja arhitektid saavad üleeuroopalise kutsekaardi

Eile kiitis Euroopa Parlament heaks eelnõu, mille järgi saavad arstid, arhitektid ja teised kutsekvalifikatsiooni omanikud virtuaalse kutsekaardi.

Kaart tagab neile paremad töötamisvõimalused kõigis Euroopa Liidu liikmesriikides. Samuti seatakse sisse hoiatusmehhanism, mis raskendab kutsealase tegevuspiirangu või keeluga inimese tööleasumist liikmesriikides.

Euroopa kutsekaart ning ühtne koolituste raamistik parandavad oluliselt kutsekvalifikatsiooniga töötajate liikumist ning eurooplaste turvalisust, ütles raportöör Benadette Vegnaud.

Direktiivi eesmärk on ühtlasi ära hoida arstide, üldõdede või veterinaararstide, aga ka ämmaemandate tööle asumist teise liikmesriiki, kui neil on riiklik piirang või keeld tegutseda oma kutsealal.

ELis on üle 800 reguleeritud kutseala, millest seitset tunnustatakse kehtiva kutsekvalifikatsiooni direktiivi alusel automaatselt kõigis liikmesriikides. Nendeks on arstid, hambaarstid, proviisorid, meditsiiniõed, ämmaemandad, veterinaarid ja arhitektid.

Et parandada reguleeritud kutsealade läbipaistvust, luuakse vastav avalik andmebaas, mida haldab Euroopa Komisjon ja mis sisaldab ka iga kutsealaga hõlmatud tegevuste üldist kirjeldust. Andmebaas pannakse kokku info põhjal, mille edastavad liikmesriigid, kes peavad näitama, et kutseala reguleerimine on proportsionaalne ega ole diskrimineeriv.

Liitu ITuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Indrek KaldITuudised.ee toimetajaTel: 511 1112
Robert PedajaReklaami projektijuhtTel: 5349 9052