24. oktoober 2013
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Taskila teenis rohkem palka kui Facebooki Mark Zuckerberg

Kuigi värskelt avalikustatud uuringu kohaselt oli Facebooki kaasasutaja Mark Zuckerberg 2012. aasta enim teeninud tegevjuht, siis tema põhipalk jäi selgelt alla endisele Estonian Airi juhile Tero Taskilale.

Zuckerbergi põhipalk 2012. aastal oli 503 205 dollarit. Võttes aluseks tänase euro vahetuskursi dollari vastu, siis Taskila oleks teeninud samal aastal umbes 550 000 dollarit. Silmas tuleb aga pidada, et Eestis maksis Taskila kõigest 21% tulumaksu, samas kui Zuckerbergi palgast läks maha osariigi ja föderaal tulumaksuna hinnanguliselt 40%.

Facebook teenis 2012. aastal käibena 5,1 miljardit dollarit ning puhaskasumiks kujunes 1,3 miljardit dollarit.

Tasub muidugi välja tuua, et USA suured börsifirmad maksavadki väiksemat põhipalka ning hüvitavad selle erinevate kompensatsioonide ja optsioonidega. Näiteks Yahoo tegevjuht Marissa Mayer teenis eelmine aasta põhipalgana 454 862 dollarit, kuigi kogu tasud ulatusid 36,6 miljonini. Veel drastilisem näide on Tesla tegevjuht Elon Musk, kelle põhipalk oli kõigest 33 280 dollarit 2012. aastal. Küll aga teenis ta kompensatsioonidega 78,1 miljonit dollarit.

Facebooki kaasasutaja oli GMI Ratingsi värske uuringu alusel 2012. aasta enim makstud tegevjuht. Tema tulu oli peamiselt seotud firma minekuga börsile ning moodustus peaaegu täielikult aktsiaoptsioonidelt teenitud kasumitest.

Zuckerberg kasutas ära 2005. aastal väljastatud 60 miljonit optsiooni, mis ta sai endale kõigest 6 sendi eest tükist. IPO käigus müüs ta enam kui miljardi dollari eest aktsiaid ning tema aasta tasu koos põhipalga, kompensatsioonide ning optsioonide kasutamisega küündis 2,28 miljardi dollarini.

GMI uuringu eesotsas olid veel Apple'i tegevjuht Tim Cook 143,8 miljoni dollarilise teenistusega ning Starbucksi juht Howard Schultz 117 miljoni dollariga.

Autor: Fredy-Edwin Esse, California

Liitu ITuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Indrek KaldITuudised.ee toimetajaTel: 511 1112
Anne WellsReklaami projektijuhtTel: 5880 7755