Autor: Romet Kreek • 28. oktoober 2013
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Stockholmi kodutud aktsepteerivad pangakaarte

Stockholmi kodutute ajakirja müüjad ei küsi enam, kas saaksite neid mõne krooniga aidata. Nad aktsepteerivad pangakaarte, vahendab Bloomberg.

Maailma kõige sularahavabamas ühiskonnas on kodutute poolt müüdava kultuuriajakirja Situation Stockholmi müüjatel kaarditerminaalid, et võtta vastu kodututele annetusi. See teeb neist maailmas esimesed.

"Üha enam müüjaid tulevad jutuga, et ostjatel ei ole sularaha," ütles ajakirja juhatuse esimees Pia Stolt. "See muutus frustreerivaks, kuid nüüd on neil võimalus osta ajakirja."

Rootsi majanduses on pangatähtede ja müntide osakaal SKPst 2,7% võrreldes euroala 9,8 või USA 7,2 protsendiga. Paljude rootslaste arvates on sularaha osakaal jätkuvalt liiga kõrge. Rootsi on esimene riik Euroopas, kus pangatähed 1661. aastal trükiti.

"Oleme ja peame olema maailma esimene sularahata ühiskond," kirjutas bändi Abba endine liige Björn Ulvaeus ansamblile pühendatud Stockholmi muuseumi kodulehel.

Situation Stockholm maksab 50 Rootsi krooni (5,7 eurot) ja seda saab osta läbi tekstisõnumiteenuse. Kaardilugejaid pakub Rootsi mobiilsete maksete firma iZettle AB.

"See muudab ajakirja müügi lihtsamaks ja ma arvan, et see muudab mõnevõrra ajakirja müüvate inimeste imagot," ütles Stolt. Tema sõnul on klientide ja müüjate tagasiside väga positiivne.

"Varem ütlesid kõik, et ei ole sularaha või et nad ei saa maksta ettevõtte mobiiltelefoniga. Nüüd nad enam ei pääse," ütles Stockholmi raudteejaama metroosissepääsu juures müüja Stefan Wikberg. "Ma võtan pangakaarte, SMS-makseid, sularaha ja nad võivad ka maksta dollarite või eurodega."

Liitu ITuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Indrek KaldITuudised.ee toimetajaTel: 511 1112
Robert PedajaReklaami projektijuhtTel: 5349 9052