Autor: Raigo Neudorf • 1. november 2013
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Marko Kokla: me liigume intelligentse tootmise suunas

OÜ Virtuaalettevõte asutaja ja arendusjuhi Marko Kokla hinnangul on tootmisvaldkond lähitulevikus liikumas intelligentsete tootmissüsteemide ja –tehnoloogiate kasutuselevõtu suunas.

Kui heita pilk tootmise ajalukku, leiab sealt mitmeid märgilise tähtsusega verstaposte. Neist üks esimesi - samas ka mõjukamaid - oli kahtlemata Fordi poolt kasutusele võetud tootmis- ja koosteliinide rakendamine oma tootmises.  Teiseks oluliseks verstapostiks oli möödunud sajandil Toyota poolt kasutusele võetud tootmissüsteem, millest arenes Lean manufacturing kontseptsioon. Kolmas revolutsioon tööstuses on seotud arvutipõlvkonnaga ning süsteemitehnoloogiate pealekasvuga.

„Sel sajandil on käivitunud aga uus tööstusrevolutsioon, mida saab nimetada intelligentseks tootmiseks. See koosneb intelligentsetest tootmissüsteemidest ja tootmistehnoloogiatest,“ märgib Kokla.Tema sõnul võiks intelligentne tootmine tähendada tehaste automatiseerimist sinnamaani, kus kogu tootmise juhtimine töötaks intelligentsete süsteemide abil.„Arvutisüsteemid suudavad genereerida ja planeerida erinevaid situatsioone tuhandeid kordi efektiivsemalt kui seda suudab inimene. Selle asemel, et inimest matemaatiliste valemitega piinata, teeb seda arvuti, mis genereerib tootmisplaanid, edastab need masinatele tellimuste jaoks jne,“ selgitab Kokla.OÜ Virtuaalettevõte on viimaste aastate jooksul välja töötanud tootmisplaneerimise tarkvara koostöös tarkvarafirmaga TapTapSoft, mis sobib kasutamiseks nii suurtele kui väikestele ettevõtetele. Täna on käimas pilootprojekt, mille käigus kasutab kõnealuseid planeerimisprogramme Eestis umbes kümmekond tootmisettevõtet, kelle seas on nii puidu-, masina-, plasti- kui toiduainetööstusi. Laiemale ringile on kavas tarkvara pakkuma hakata tuleval aastal.Teisalt on Virtuaalettevõte seotud ka tootmise simulatsiooniprogrammi maaletoomisega.

„See tähendab, et enne, kui mõnda tootmisettevõtet üldse reaalselt ehitama hakatakse, võime me genereerida virtuaalse tehase arvutisse. Programm võimaldab näha ette, kuidas tulevikus asjad toimuvad ning selle abil saame genereerida nii investeeringu tasuvuse kui ka tootmisplaani ja vaadata, kas see õnnestub või mitte. Samuti võimaldab simulatsiooniprogramm erinevatest komponentidest tootmisliini kokku panna, selle erinevaid tootmisvõimsusi testida jne,“ selgitab Kokla.

Eelpool kirjeldatud programmide vastu näitavad Kokla sõnul aktiivsemat huvi üles just noored tootmisfirmad, mis on paindlikud, uuendustele avatud ja otsivad uusi võimalusi konkurentsieeliste loomiseks..Marko Kokla ettekannet „Tööstusettevõtte uued arengusuunad ja ärimudelid: virtuaaltehas“ saab kuulata-näha 22. novembril toimuval tööstusvaldkonna aastakonverentsil „Tööstusettevõtete Äriplaan 2014.“ Täpsema info konverentsi kohta leiab SIIT

 

Liitu ITuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Indrek KaldITuudised.ee toimetajaTel: 511 1112
Anne WellsReklaami projektijuhtTel: 5880 7755