4. november 2013
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Maksuamet paneb kohustuse töötajad registreerida

Maksu- ja tolliameti (MTA) peajurist Kaolin Lorents ütles audiitorbüroo PwC korraldatud raamatupidajatekonverentsil, et tööandjatele pannakse kohustus registreerida uued töötajad koheselt infosüsteemi TÖR. Uus kord planeeritakse kehtestada 1 juulist 2014.

PwC raamatupidajate konverentsil esinedes tutvustas MTA peajurist Karolin Lorents järgmise aasta muudatusi. Uue korra järgi on töötaja tööle asumisel tööandjal kohustus edastada töötaja andmed infosüsteemi enne tööle asumist. Lorents selgitas, et registreerimine toimub e-maksuameti kaudu ning ühtset andmete haldamise süsteemi saavad kasutada veel Haigekassa, Töötukassa, Tööinspektsioon, Sotsiaalkindlustusamet ja Politsei- ja Piirivalveamet (PPA).

Uute töötajate registreerimise mõte oli erinevates ministeeriumites arutlusel juba eelmisel aastal. Nüüd on arendustööd jõudnud sellisesse etappi, et MTA loodab vajalikud seaduse muutmised valmis saada järgmise aasta esimeseks pooleks.

Milleks andmeid saab kasutada?• ravikindlustuse määramiseks,

• töötuna arvele võtmiseks, arveloleku lõpetamiseks, töötutoetuse ja töötuskindlustushüvitise määramiseks,• töötamise fakti kontrollimiseks,• välismaalaste töötamise tingimuste järelevalve menetluseks• töösuhete (TLS § 1 lg 2) järelevalve menetluseks ja tööõnnetuste uurimiseks• maksukohustuse täitmise kontrollimiseks

Töötajate registreerimise kohustusega soovitakse vähendada mitteametliku tööjõu kasutamist. Lorents ütles, et meetme kaudu loodetakse paremat maksete laekumist. „Täiendavalt võiks see olla umbes 10 miljonit eurot,“ ütles Lorents.

TÖR võimaldab töötukassal võtta üle „paberivaba“ menetlussüsteemi. Tööd tegev isik aga näeb, kas tema töötamine on registreeritud, maksud tasutud ja sotsiaalsed tagatised olemas.

Enam ei pea PPA eraldi teavitama välismaalase töötamise tingimuste muutumisest. Samuti tagatakse registriga ravikindlustus viisa alusel töötavatele inimestele.

Eelnõu kohaselt hakkab seadus kehtima alates 1. juulist 2014.

Liitu ITuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Indrek KaldITuudised.ee toimetajaTel: 511 1112
Anne WellsReklaami projektijuhtTel: 5880 7755