Mari Mets • 8. november 2013
Jaga lugu:

Allan Martinson: riik peabki idufirmadele õla alla panema

Investor Allan Martinsoni sõnul on Eesti riigi plaan fondifondi abil kiirendada uute Skype'i-laadsete idufirmade arengut maailmas levinud lahendus ettevõtluse ergutamiseks.

Järgmisel aastal loodavat fondifondi rahastab riik Kredexi kaudu 60 miljoni euroga ning 20 miljonit tuleb erainvestoreilt. Martinsoni hinnangul ei piirdu erainvestorite panus kindlasti vaid 20 miljoniga, tegelikkuses see summa ilmselt mitmekordistub. Fondi eesmärk on leida uus tehnoloogia-edulugu.

"Sedalaadi fondifondid on olemas pea igas arenenud maailma riigis peale Eesti. Soomes on neid mitu ning summad neis küündivad miljarditesse. See on normaalne ja loomulik osa kapitaliturust, ettevõtte jaoks väga vajalik varajase staadiumi investeering, mida nad muidu kusagilt ei saaks," sõnas Martinson.

"Iga euro, mille riik sinna lisab, toob juurde mitu korda rohkem raha, käivitades sellega ettevõtteid, mis omakorda loovad töökohti. Sealt tuleb riigile maksutulu ning ühel päeval müüakse need ettevõtted maha. See on osa riigi ja ettevõtluse vahelisest rahandussuhtest," selgitas ta.

"Eesti on juba tegelikult ühes sellises fondifondis koos Läti ja Leeduga, selle nimi on Balti innovatsioonifond. Eesti osaleb selles 20 miljoni euroga, fond ise on saja miljoni eurone. Loodav uus asi saaks olema lihtsalt Eesti tasandil," lisas Martinson.

Jaga lugu:
ITUUDISED UUDISKIRJAGA LIITUMINE

Telli olulisemad Ituudised uudised igal nädalal enda postkasti.

Ituudised.ee toetajad:

Enimloetud
Aali Lilleorg
Aali LilleorgtoimetajaTel: 505 3172aali@ituudised.ee
Ana Madismäe
Ana Madismäereklaamimüügi projektijuhtTel: 545 60 150Ana.Madismae@aripaev.ee

Sellel veebilehel kasutatakse küpsiseid. Veebilehe kasutamist jätkates nõustute küpsiste kasutamisega. Loe lähemalt