16. november 2013
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

“Terav pliiats” tahab ise vastutada

Tänane põlvkond vajab hoopis teistsugust töökeskkonda ja juhtimisstiili kui  pensionieale lähenejad. Neile on tööturuks  lahti kogu maailm, kirjutab juhtimistreener Peep Aaviksoo.

Uuringud näitavad, et nende keskmine töösuhe kestab 18 kuud. Kas nad ei saa hakkama? Vastupidi, taibud on nõutud ja nad otsivad uut inspireerivat väljakutset, kus iganes maailmas seda pakutakse. Targas majanduses edenevad ainult uudishimulikud.

Kui kõik maailma riigid talendid koju kutsuks, astuksime kõik suure sammu tagasi. See oleks nagu rongi hädapiduri tõmbamine. Üha rohkem teenuseid ja ärisid on skaleeritavad. Hea mõte ei vaja tekkimiseks suurt hierarhilist korporatsiooni, vaid eelkõige inspireerivat keskkonda. Protsessid tapavad innovatsiooni.

See ongi uus reaalsus: töö peab pakkuma huvi ja piisavat väljakutset. Käskudel ja keeldudel pole kohta. Noored tahavad ise mõelda, ise leida, ise otsustada, ise vastutada – nad on valmis ka eksima ja sellest õppima. Kui me neid oma hindamatute kogemustega suunama hakkame, jalutavad “teravamad pliiatsid” lihtsalt minema sinna, kus nendes nähakse annet ja potentsiaali. Taibud on valmis suurepärasteks tegudeks – aga ainult siis, kui organisatsioon ja juhtimisstiil võimaldab neil oma andeid realiseerida.

Liider peab teadma, kuidas tuua talentides esile kogu nendes peituv võimekus. Andekaid ei ole võimalik käskida või keelata. Neile tuleb luua arengut soodustav keskkond ja kõrvaldada takistused. Hea tippjuht on nagu treener, kes leiab igasse funktsiooni parima mängija ja motiveerib neid ühtse eesmärgi nimel pingutama. Liidrile ollakse valmis järgnema, aga selleks peab temasse uskuma.

Peaksime mõtlema, mis meelitaks taibud kogu maailmast Eestisse. See ei ole ainult lihtsustatud töö ja elamislubade saamise protsess ja väiksemad tööjõumaksud, vaid eelkõige põnevaid väljakutseid pakkuv ja arengut soodustav töö- ja elukeskkond. Eesti  võiks olla tuntud ja tunnustatud arengukeskusena, mille teevad atraktiivseks paindlikkus, kompaktsus, efektiivsus, otsuste kiirus ja läbipaistvus ning arengut stimuleeriv juhtimisstiil – seda nii riigi kui ka ettevõtete tasandil. Selleks vajame tarku liidreid.

 

Autor: Vilja Kiisler, Peep Aaviksoo

Liitu ITuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Indrek KaldITuudised.ee toimetajaTel: 511 1112
Anne WellsReklaami projektijuhtTel: 5880 7755