Autor: Ken Rohelaan • 19. detsember 2013
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Aaviksoo hankis õpilastele tasuta Microsofti tarkvara

Eesti kirjutas Microsofti peakontoriga alla lepingule, mille järgi saavad kohalikud koolid aastatel 2014-2017 jagada oma õpilastele tasuta Windowsi ja Office'i tarkvara, teatas haridus- ja teadusminister Jaak Aaviksoo valitsuse pressikonverentsil.

Aaviksoo teatel saavad kõik õppeasutused, kes ostavad allahindlusega täispaketi litsentsi, õiguse anda oma õpilaste süle- ja koduarvutitesse tasuta Windowsi ja Office'i tarkvara. Aaviksoo sõnul võib potentsiaalne soodustus ületada viie miljoni euro piiri, kui hinnata ära õpilaste arv ja korrutada see kommertshinnaga 100 eurot.

Kuna Eesti on maailmapanga järgi arvestatud kõrge elatustasemega riikide hulka, siis oleks Eesti pidanud ministri sõnul hakkama alates 1. jaanuarist maksma täishinda kõikide Microsofti toodete eest haridusasutustes, mis oleks toonud kuni kümnekordse hinnatõusu.

"Järgmisel aastal säilivad põhimõtteliselt tänavused hinnad ning siis hakkavad need järk-järgult tõusma. Kokkuhoid, mida ma detailides ei saa väljendada, ulatub hinnanguliselt miljonitesse eurodesse aastas," ütles Aaviksoo.

Küsimuse peale, miks mitte kasutada vabavara, ütles minister, et see jääb iga kooli enda otsustada. Aaviksoo tõi esile, et samas esineb vabavaral tihti tugevaid puudusi. "Päris nii ei ole, et rumalad inimesed ostavad raha eest ja teised ostavad sama kvaliteeti ilma rahata. Muidu ju kommertstarkvara üldse ei eksisteeriks," selgitas minister.

Aaviksoo ütluste järgi saavad õppeasutused praegu kasutada Microsofti tarkvara kuni kümme korda odavamalt kommertshinnast. Uus leping lõpeb 30. juunil 2017.

Liitu ITuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Indrek KaldITuudised.ee toimetajaTel: 511 1112
Anne WellsReklaami projektijuhtTel: 5880 7755