28. jaanuar 2014
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Apple'i tulemused tõid tugeva languse

Apple müüs firma jaoks kõige magusamas kvartalis vähem iPhone'e kui analüütikud ootasid, kuigi kasumi- ja käibeootusi ületati napilt. Investorid tõttasid tulemuste peale Apple'i aktsiat müüma.

Maailma suurima turuväärtusega firma teenis 28. detsembriga lõppenud majandusaasta esimeses kvartalis puhaskasumit 13,1 miljardit dollarit ehk 14,50 dollarit aktsia kohta. Mullu teeniti samas kvartalis samuti 13,1 miljardit dollarit, kuid aktsia kohta teeniti 13,81 dollarit puhaskasumit.

Apple'i käive kasvas aastases võrdluses 5,7%, 57,6 miljardi dollarini. Bloombergi küsitletud analüütikud ootasid samal ajal 56,5 miljardi dollarilise käibe juures puhaskasumiks 14,07 dollarit aktsia kohta.

iPhone'e müüs Apple kolme kuuga 51 miljonit ühikut, jäädes selgelt alla analüütikute prognoositud 54,7 miljonile ühikule. iPhone on Apple'i peamine tuluallikas. Firma esimene kvartal on tavapäraselt analüütikute ja investorite kõrgendatud huvi all, kuna tegu on aastalõpu pühadeperioodiga.

Selles kvartalis prognoosib Apple, et käive jääb 42 ja 44 miljardi dollari vahele ning brutokasum jääb 37% ja 38% vahele. Analüütikute ootus selleks kvartaliks on 46,1 miljardit dollarit käivet ning brutokasumi marginaal 37,3%.

Aasta varasemaga võrreldes aitas müügikasvule kaasa sügisel müüki toodud iPhone 5s ja 5c ning samuti kaks uut iPadi. Firma sõnul oli 2013. aasta lõpus uues iPhone'id müügil 100 riigis.

iPade müüs Apple esimeses kvartalis 26 miljonit ühikut, lüües sellega analüütikute prognoositud 25 miljonit ühikut.

Tulemuste järel tegi Apple'i aktsia Nasdaqi börsi järelkauplemises läbi 8,8% kukkumise, langedes 501,8 dollarini. Mullu kallines Apple'i aktsia kõigest 5,4%, samas kui Standard & Poor's 500 indeks rallis 30%.

Autor: Fredy-Edwin Esse, California

Liitu ITuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu ITuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Indrek KaldITuudised.ee toimetajaTel: 511 1112
Robert PedajaReklaami projektijuhtTel: 5349 9052