Autor: Indrek Kald • 20. veebruar 2014
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Eesti äriinglid investeerisid mullu 4,6 mln eurot

Eesti Äriinglite Assotsiatsiooni liikmed tegid mullu 83 investeeringut 66 projekti, investeeringute kogumaht ületas 4,6 miljoni euro piiri.

Äriinglite assotsiatsiooni (EstBAN) juhatuse esimehe Ivar Siimari sõnul oli mullu keskmine investeering ühe tehingu kohta veidi üle 56 000 euro. "See näitab liikmete tõsist huvi investeeringute tegemise vastu," lisas ta. Näiteks investeerisid äriinglid ühiselt ettevõtteisse nagu Cloutex, Plumbr, Vital Fields, Digital Sputnik jt.

EstBANi tegevjuhi Signe Viimsalu kinnitusel ületasid nii investeeringute arv kui kogumaht mitmekordselt aasta alguses seatud eesmärke. Eelmise aasta lõpuks oli EstBANil 52 liiget, kellest kaks kolmandikku tegid mullu vähemalt ühe investeeringu.

"Suurem osa investeeringutest tehti mitme äriingli poolt ühiselt ehk sündikeerituna. Vaid 15% investeeringutest olid ühe liikme kesksed," lisas ta.

Sel aastal on EstBANi põhieesmärkideks koostöö kasvatamine naaberriikide äriinglitega ning koosinvesteerimismehhanismi käivitamine riigiga. "Hea meel on ka tõdeda, et koostöö Soome ja Peterburi äriinglitega on juba esimesel tegevusaastal hoo sisse saanud," märkis Viimsalu.

Ivar Siimari sõnul annavad ühised koostööprojektid äriinglitele võimaluse vajalikke oskusi ja teadmisi juurde hankida, et neid siis investeeritavatesse projektidesse edasi anda. "Jõu ühendamine riigiga suurendaks aga nii aktiivsete inglite hulka kui investeeringute suurust, mis omakorda ringiga tooks riigile rohkem maksutulu, uusi töökohti ja elavdaks seeläbi kogu majandust," rääkis Siimar.

2012. aasta lõpus asutatud Eesti Äriinglite Assotsiatsiooni eesmärgiks on alustavatesse ettevõtetesse tehtavate seemneinvesteeringute mahu suurendamine Eestis. Ühiselt keskendutakse uute investeerimisvõimaluste otsimisele ja analüüsimisele, investorite ja ettevõtjate kokkuviimisele, investeerimisega seotud juriidiliste aspektide arendusele ning alustavatesse ettevõtetesse oma teadmiste ja oskustega panustamisse.

Liitu ITuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Indrek KaldITuudised.ee toimetajaTel: 511 1112
Anne WellsReklaami projektijuhtTel: 5880 7755