Autor: Kadri Põlendik • 5. märts 2014
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Seed Forum aitas idudel astuda esimese sammu

Üheksa idufirmat kohtusid eile investoritega järjekorras 19. Seed Forumi investorkonverentsil, et leida oma ideedele rahastust.

„Tegelikult see näeb välja nii, et üritus on 5% kogu sellest protsessist, mis neid rahani viib,“ ütles Seed Forumi Eesti esindaja Rando Pärna. „See, et nad oma kontaktid said ja õhtul suursaadiku juures suhelda saavad, on väga väike osa sellest, mis edasi toimub. Seda tulemust võime nähe mõne kuu pärast. See on pika tee algus,“ lisas ta.

Üritus algas välja valitud üheksa idufirma kiirete müügiesitluste ehk pitch’idega. Seejärel võttis sõna Norra suursaadik Eestis Lise Grevstad, kes rääkis Eesti ja Norra koostöö olulisusest innovatsiooni alal ja kuidas Seed Forum on norralastele inspiratsiooniks. Tema sõnul teeb enam kui 800 Eesti ettevõtet Norra ettevõtjatega koostööd.

„Miks me nii hästi koos äri teeme? Sest me mõlemad oleme Euroopas ja jagame innovatsioonikultuuri,“ sõnas ta.

Üritusel kõnelenud DNB esindaja Mari Mõis rõhutas, et oluline on idufirmadesse kaasata rohkem naisi, sest naised kasutavad rohkem sotsiaalvõrgustikke, nutitelefone ja tahvelarvuteid ning teavad, milliseid tooteid on vaja.

Idufirmadele inspiratsioonina kõneles Läti startup’i WoraPay asutaja Aurimas Bakas, kes on samuti läbi teinud Seed Forumi koolituse ja jagas oma kogemusi.

Pärast esinejate ettekandeid oli idudel võimalus pikemateks, seitsme minutiga piiratud esitlusteks, misjärel küsisid kohalolnud investorid täpsustavaid küsimusi. Lisaks tegevuse kirjeldamisele tõid rahastust otsivad firmad igas ettekandes välja oma potentsiaalse turu, võimalikud konkurendid, vajaliku summa ja selle, käibe- ja kasvuprognoosi ning ettevõttest väljumise strateegia.

Seed Forumi koolituse läbinud firmade seast valis hindamiskomisjon välja seitse kohalikku ettevõtet ja kaks Lätist, kes pääsesid investorkonverentsile. Pärna sõnul valitaksegi tavaliselt 10-15 koolitusel osalenu seast 5-6 Eesti ettevõtet ja kolmandik või pool lõppüritusele jõudnutest tulevad välismaalt, kus nad on sama koolituse läbi teinud. Valiku kriteeriumid on atraktiivsus ja piisav valmisolek investorite ette astumiseks.

„Valisime selle järgi, et oleks investori jaoks atraktiivne, et kui oleks endal 100 000 taskus parasjagu, oleks selliseid ettevõtteid, kuhu oleks ise ka nõus selle raha panema,“ märkis Pärna.

Lisaks vaadatakse valiku tegemisel, millised investorid kohale tulevad. Eile olid esindatud riskikapitalifondid SmartCap ja Ambient Sound Investments, Eesti äriinglite esindus EstBAN, mõned Soome investorid, advokaadid ja äriomanikud, kes olid erainvestoritena.

Seed Forumil osalenud idufirmad

Upsteem – meeskonna- ja personalitöö juhtimisvõrgustik

haamer.net – veebioksjonid4 b.e.e (Läti)  – energiaauditid+ID – kompaktne ID-kaardi lugejaTimber Diameter – mobiilirakendus puidu mõõtmiseksAve Trans Group (Läti) – kaubalogistikaRahu – tervise jälgimine reaalajasViewData – andmebaasi ja äritarkvaralahenduste loomineCumulus – laevamudeli arendajad

Liitu ITuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Indrek KaldITuudised.ee toimetajaTel: 511 1112
Robert PedajaReklaami projektijuhtTel: 5349 9052