Autor: Marek Mühlberg • 20. märts 2014
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Riives: oleme liikunud kolmandast tööstusrevolutsioonist neljandasse

Innovaatiliste masinaehituslike tootmissüsteemide tehnoloogia arenduskeskuse (IMECC) juhatuse liige professor Jüri Riives märkis täna toimuval Targa Tööstuse Konverentsil, et oleme liikunud kolmandast tööstusrevolutsioonist neljandasse.

Riives pidas üritusel ettekande teemal „Neljas tööstusrevolutsioon – milleks peame valmistuma,“ milles tõdes, et täna ollakse olukorras, kus toomistehnoloogiad on keerulised, maksavad palju ning esitavad töötajate kompetentsile kõrgeid nõudmisi. See omakorda tähendab, et sellist toomist saavad endale lubada ainult jõukad ettevõtted.

„Kui esimene tööstusrevolutsioon tõi kaasa aurumasina leiutamise ja teine tööstusrevolutsioon automaatliinide kasutamise, siis kolmas tööstusrevolutsioon tõi esimesed numbriliselt juhitavad tööstuspingid, mikrokontrollerid ja arvutivõrkude kasutamise tööstuses – sai alguse nn. raalintegreeritud tootmine,“ tutvustas Riives kolme esimest tööstusrevolutsiooni ja seotud märgilise tähendusega arenguid.„Suurem tööstuse murrang toimus alates 80ndatest aastatest, kui tekkisid jõukad tööstusriigid ning tahaplaanile jäid riigid, kes tempo ja väljakutsetega kaasa ei jõudnud minna,“ lisas Riives.Riivese sõnul loetakse revolutsiooniks kvalitatiivset hüpet olukorras, kus vanaviisi edasi ei saa minna ning on loodud tingimused muutuseks. „Tööstus 4.0 toob meile intelligentse tehase (smart factory), kus üksikud tootmismoodulid suhtlevad üle globaal- ja lokaalvõrgustike teineteisega ning on suutelised iseseisvalt vajalikke otsuseid vastu võtma. Selge suund on robotite kaasamine ning reaalse ja virtuaalse integratsioon,“ selgitas riives ja lisas, et „sellega kaasneb ka töökohtade struktuuri muutumine.“„Väljakutsed, mis vajavad lahendamist, on lihtsus, väike maksvus, suur paindlikkus, dialoog tarbijaga, globaalne kommunikatsioon ning kliendikeskus,“ kritiseeris Riives hetkeolukorda ning tõdes, et tööstus 4.0 loob täiendavaid võimalusi ka VKE-dele.

Liitu ITuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Indrek KaldITuudised.ee toimetajaTel: 511 1112
Anne WellsReklaami projektijuhtTel: 5880 7755