Autor: Eliisa Matsalu • 21. märts 2014
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Arti Ots: eestlane sobib välismaale juhiks

Elioni senisest juhist Arti Otsast saab TeliaSonera Euraasia piirkonna äriarenduse juht Istanbulis. "Eestlane sobib välismaale juhiks," arvas ta.

Otsa sõnul tuli otsus ametikohta vahetada kahel põhjusel. Esiteks sai Eestis otsustatud, et ühte ettevõtet saab tulevikus juhtida üks mees. Aprillist liidetakse Soome-Rootsi telekomi TeliaSonera gruppi kuuluvate EMT ja Elioni juhtimine üheks ning juhiks saab Valdo Kalm, EMT juht.

Teisalt on Euraasiasse minek Otsa ütlust mööda põnev väljakutse. "Olen Elionis juba 13 aastat olnud, neist kümme juhtkonnas. Pensionini ju ka sinna jääda ei saa," märkis ta.

Otsa sõnul nii-öelda meelitas ta TeliaSonerasse Euraasia piirkonna juht Erik Hallberg, kes aastaid tagasi oli ettevõtte Baltimaade juht. "Juba tol ajal klappis meil temaga koostöö hästi," ütles Ots.

Uus ametikoht paneb Otsa perekonnaga Istanbuli kolima. "TeliaSoneral on Euraasias seitse riiki ja minu meeskonna tööks saab olema nende riikide strateegia ja kommertstegevuse koordineerimine," selgitas ta. "Enamikus neis riikidest pole meil enamusosalust, mistõttu on töö rohkem koostöö kui otsene juhtimine."

Otsa meeskond koosneb vähem kui kümnest inimesest, Euraasia peakontoris on töötajaid kokku mõnikümmend. Töö algab ametlikult 1. maist, kuid Otsa sõnul hakkab ta juba aprillis nädala sees Istanbulis käima. "Esimesed kokkupuuted on inimestega olnud väga positiivsed, nendega on sama lihtne asju ajada, kui eestlastegagi: suhted on selged ja soojad," rääkis Ots.

Ametikoha  motivatsioonipakett on Otsa sõnul viisakas. "Elab ära ja jääb ülegi," ütles ta ja lisas, et palga üle ei saanud ka Elionis kurta.

Ots on viies eestlane, kes TeliaSonera juhtkonda läheb. TeliaSonera Euraasia üksuses töötab veel tehnoloogiadirektor Tõnu Grünberg, peale tema on Soome üksuse tegevjuhiks endine Elioni juht Valdur Laid. TeliaSonera Soome üksuse tehnoloogiavaldkonna juht on Kalev Reiljan ja Stockholmi peakontori äriarenduse üksuse juht on endine EMT turundusdirektor Piret Mürk-Dubout.

"Eestis on ettevõtted ajanud oma kindlat asja, telekommunikatsioonifirmad on aidanud edendada kogu riigi infoühiskonda ja ettevõtted on südamega tehtud. TeliaSonera on seda märganud, nad hindavad seda kõrgelt," rääkis Ots.

Tema sõnul on eestlastel huvitav omadus sobida hästi teistesse riikidesse juhtideks: need, kes on välismaale läinud, on ka hästi omaks võetud. "Siin mängib rolli eestlaste avar pilk ja praktilisus," ütles Ots.

Ots soovitab igal juhil, kes soovib rahvusvahelisele tööpõllule astuda, võimalusel mingilgi määral Eestist välja vaadata ja teisel pool piiri kogemusi hankida. "Tuleb julgelt peale hakata, mujal maailmas on perspektiivid täiesti teistsugused ja see rikastab," märkis Ots. Tiiru välismaal käinud inimestest on tema sõnul kindlasti tervele Eesti riigile kasu.

Liitu ITuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Indrek KaldITuudised.ee toimetajaTel: 511 1112
Robert PedajaReklaami projektijuhtTel: 5349 9052