Autor: Romet Kreek • 28. märts 2014
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Microsofti Office iPadile näitab suunamuutust

Microsofti uus juhatuse esimees Satya Nadella tutvustas Office'i tarkvara Apple’i iPadile. Sellega eristus ta energilisest eelkäijast, andes mõista, et plaanib muuta mobiilirakendused maailma suurima tarkvarafirma prioriteediks, vahendab Reuters.

Neljapäevasel pressikonverentsil tutvustasid Microsofti juhid uut Office'i versiooni iPadile. Rakendust saab tasuta alla laadida, kuid vajalik on tellimus, et luua või muuta dokumente. Lugeda saab Office’is loodud dokumente tasuta.

„Nadella on pilvekeskne tüüp,“ ütles FRB Capital Marketsi analüütik Daniel Ives. „Ta keskendub asjadele, mis on olnud edukad ja kuhu näitab tulevik."

Tegemist oli Nadella esimese avaliku esinemisega ajast, kui ta 52 päeva tagasi võttis üle gigantettevõtte juhtimise. Mustas polosärgis ja tumedates teksapükstes 49aastane arvutiteadlane rebis kildu ja tsiteeris T.S Eliotti, näidates stiilimuutust Steve Ballmeriga. Et ta ei maininud kordagi presentatsionis Windowsi, võib viidata suuremale strateegilisele muutusele.

Nadella ei andnud ühtegi vihjet, millal võiks uut Office'i versiooni saada kasutada Windows 8, mis on Microsofti värskeim operatsioonisüsteem.

„Windowsi strateegias ei ole muutuseid, välja arvatud see, et me soovime olla innovatiivne kompanii,“ vastas ta ajakirjaniku küsimusele. „Kui te vaatate Windowsi lugu, siis kohati me juhime, kohtati oleme jäänud maha. Vaadakem reaalsusele näkku.“

Ballmeri kunagi hinnatud Windowsil töötav Surface tahvelarvuti ei olnud üritusel esindatud, seal olid lisaks iPadile Google Androidi tahvelarvutid Samsungilt ja Acerilt. Nadella ei maininud halvasti müüvat Surface tahvelarvutit kogu vestluse jooksul ajakirjanikega.

Microsofti pilveteenusel põhinev Office 365 tellimus maksab kodukasutajatele 100 dollarit aastas. Äridele võib see maksta 60 dollarit rohkem, olenevalt lisadest.

Apple saab standardse 30% Office 365 Home tellimuste tulust, mis ostetakse läbi Apple'i rakenduste poe. Küll aga ei jagata juba müüdud Office 365 müügiraha ega ka ettevõtte klientide oma. Sel moel on tulude jagamine sarnane sellele, kuidas Apple jagab ajakirjade tellimuste tulusid.

Analüütikute hinnagud, kui palju Microsoft võiks teenida tulu iPadile mõeldud Office'ilt, kõigub laias vahemikus 840 mln dollarist kuni 6,7 miljardi dollarini aastas.

Nadella tahe hävitada Bill Gatesi Windows kõige kauem püsinud pärandit - seotust Windowsiga, on aidanud Microsofti aktsial tõusta üle 40 dollari taseme, kus seda ei ole nähtud alates 2000, aasta internetibuumist.

Liitu ITuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Indrek KaldITuudised.ee toimetajaTel: 511 1112
Anne WellsReklaami projektijuhtTel: 5880 7755