Autor: Marek Mühlberg • 28. märts 2014
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Priit Lätt: ainulitsentsi nõue muudab arendustöö kalliks

Advokaadibüroo Glimstedt partner ja vandeadvokaat Priit Lätt märkis 25. märtsil toimunud Äripäeva strateegilise IT juhtimise seminaril, et ainulitsentsi nõude esitamine hankemenetluses välistab komponentide korduvkasutamise võimaluse ning muudab seeläbi ka arendustöö kalliks.

Lätt pidas seminaril ettekande teemal "IT arendamisega seotud juriidilised probleemid", kus tõdes, et kui arendaja on loonud võimaluse tarkvaralisi komponente taaskasutada ja on neid erinevate projektide raames teistele klientidele litsenseerinud, siis on tegu kuluefektiivse arendusega.

"Kui nt ühe lepingu raames on komponentide osas ainulitsents antud, siis järgmise süsteemi loomisel neid komponente enam kasutada ei saa, isegi mitte lihtlitsentsi alusel," selgitas Lätt ainulitsentsi nõudega kaasnevat kõrgemat kulu arendustööde osas.

Läti sõnul kiputakse viimasel ajal eelistama lühikesi lepinguid, kuid sellest hoolimata peaks lepingutes sisalduma projekti eesmärk (mida pooled teha püüavad), poolte koostöö kirjeldus ning tegevusjuhised projekti ebaõnnestumise puhuks.

"Projekti käigus tekkiv uus soov ei tohiks kuuluda projekti fikseeritud eelarves teostamisele ning seda ka juhul, kui uus soov on ärikriitiline. Samamoodi tähendab see, et, vea all tuleb mõista tarkvara mittevastavust spetsifikatsioonile - tehniline kirjeldus peab olema täpne ja võtma kokku poolte kokkuleppe tehtava töö sisu osas," selgitas Lätt lepingutega kaasneva konteksti ja struktuuri loomise vajadust.

25. märtsil toimus Tallinnas Äripäeva ITuudiste teemaveebi seminar "PARIMAD PRAKTIKAD: Kuidas juhtida IT arendusprojekte strateegiliselt ja kasumlikult?"

Liitu ITuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Indrek KaldITuudised.ee toimetajaTel: 511 1112
Anne WellsReklaami projektijuhtTel: 5880 7755