Autor: Indrek Kald • 2. aprill 2014
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

EBS hakkab koolitama idufirmade juhte

Estonian Business School (EBS) ja Tallinna Teaduspark Tehnopol käivitavad sügisest koos Eesti esimese õppeprogrammi, mis koolitab iduettevõtte juhte.

Programm annab tulevastele ettevõtjatele praktilisi teadmisi tehnoloogiaettevõtlusest ning õpetab juhtima kiireid muutusi idufirma igapäevategevuses, teatas Tehnopol.

"Nagu paljud teisedki õppeained ja spetsialiseerumissuunad EBSis, kasvas ka iduettevõtluse programmi käivitamise mõte välja reaalse majandus- ja ärikeskkonna ning tudengite vajadustest," kommenteeris EBSi ettevõtluse ja ärijuhtimise BA õppekava juht Ülle Pihlak.

"Iduettevõtlus on Eestis oluline majandust elavdav jõud ning spetsialiste selles vallas napib. Samas on tudengeil olemas soov ja tahe oma stardipositsiooni ettevõtlusega alustamisel parandada," lisas ta.

Tehnopoli juhataja Jaak Raie sõnul on tehnoloogiapõhiste idufirmade tegutsemisprotsessid kiired ning nende poolt kasutatavad tehnoloogiad pidevas muutumises.

"Traditsioonilised juhtimismeetodid ja -loogika idufirmade puhul ei toimi. Heaks näiteks on siinkohal klassikaline äriplaan, mis on iduettevõtte puhul asendunud igapäevaselt muutuva tegutsemisplaaniga. Tehnopol on enam kui kümme aastat tegelenud alustavate ettevõtete arengu kiirendamisega ning tahame need kogemused nüüd tulevastesse ettevõtjatesse süstida," lisas ta.

Raie sõnul näevad nad igapäevaselt, et paljud suurepärased äriideed jäävad teostamata meeskonna väheste teadmiste ja kogemuste tõttu. "Koostöö käivitamises EBSiga soovime näha kasvu nii Eestis startivate iduettevõtete koguarvus kui ka kvaliteedis. Kuigi oleme Eestis startup-hariduse pioneerid, võiks esimesed tulemused aasta pärast innovaatiliste ettevõtete kujul olemas olla," lisas ta.

Programmi pakutakse valikmoodulina nii Tallinnas kui EBSi filiaalis Helsingis.

Õppeprogrammi raames annab Tehnopoli mentorite ja äriinkubaatori meeskond praktilisi teadmisi ärimudeli koostamise, äriidee valideerimise, kliendi tagasiside kogumise, tootearenduse, ekspordi käivitamise ning investeeringute kaasamise kohta. Olulisel kohal on iduettevõtete tulevaste juhtide juhiomaduste ja mõtlemisloogika arendamine.

Tehnopoli Startup Inkubaatoris tegutseb 20 alustavat ettevõtet. Kümne aasta jooksul on inkubaatorist edukalt välja kasvanud enam kui 70 ettevõtet.

1988. aastal loodud EBS on Baltimaade vanim äriharidust pakkuv 1500 tudengiga eraülikool, kellest kolmandik on välisüliõpilased. 2011. aastast on EBSil filiaal ka Helsingis.

Tallinna Teaduspark Tehnopol on teadus- ja ärilinnak, mis on koduks alustavatele ja kasvavatele tehnoloogiaettevõtetele. Tehnopolis tegutseb üle 170 ettevõtte.

Liitu ITuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu ITuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Indrek KaldITuudised.ee toimetajaTel: 511 1112
Rivo HabakukReklaami projektijuhtTel: 5836 1474