Autor: Marta Jaakson • 11. aprill 2014
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Kotka: ehitame riigi, mis mahub igaühele taskusse

Majandusministeeriumi IT asekantsler Taavi Kotka rääkis eile Suur-Eesti konverentsil e-lahendustest kui Eesti võimalustest maailmas läbi lüüa ning rõhutas, et Eesti võiks mahtuda taskusse, nii et selle saaks igal ajal kaasa võtta, ning me ei peaks kinni olema territoriaalsetes piirides. 

„Meie uus kontseptsioon võiks olla: ehitada riik, mis mahub mulle taskusse,“ teatas Kotka.

Ta lisas, et peaksime olema selline riik, mida inimene tõesti tahab enda taskusse ja  mis suudab pakkuda läbipaistvat maksukeskkonda. Küsimus on tema sõnul tahtmises. „Teeme ära, ehitame suure Eesti. Ärme oleme territooriumis kinni, mõtleme selle peale, et digitaalses maailmas saame me olla igal pool. Ehitagem koos riiki, mis mahub sulle taskusse,“ lausus Kotka.

Eesti on Kotka sõnul e-maailmas väga arenenud ning tema sõnul kui võrrelda end teiste riikidega, on vahe sees ja Eestil on, mida näidata. E-lahenduste müügiga Eesti tema hinnangul rikkaks siiski ei saa.

X-tee on meile toonud tuntust ja edu. Kotka meenutas, et eelmise aasta aprillis saadeti ta Jaapanisse, et otsustada, kas sulgeda Eesti EASi osa seal. Sinna jõudes ja vaadates, mis situatsioon seal on, oli see tema jaoks jahmatav. “Kui me räägime infosüsteemidest ja riigi toimimisest, siis Jaapan on kiviajas. Jaapanlastel ei ole isikukoodi, see on aga inimese digitaalne nimi. Kui seda unikaalset koodi ei ole, siis ei ole võimalik ka erinevaid süsteeme koos toimima panna. Järgmise kolme või viie aasta projekt on Kotka sõnul see, et Jaapan hakkab juurutama isikukoodi.

Kotka tunnistas, et Eesti ITs on puudujäägid ja need tuleb efektiivselt lahendada.

Kotka rõhutas, et meil on väga hea võimalus pakkuda maailmale Eesti e-infrastruktuuri ja kuna teistel riikidel läheb samale tasemele jõudmiseks kaua aega, suudame meie selle vahe ära täita.

Liitu ITuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Indrek KaldITuudised.ee toimetajaTel: 511 1112
Anne WellsReklaami projektijuhtTel: 5880 7755