21. aprill 2014
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Kiire kasv sunnib idufirmasid tihti kolima

Idufirma tormilise arenguga kaasneb vajadus sageli büroopinda vahetada – kontor kipub kitsaks jääma prognoositust varem.

Väikese ja keskmise suurusega ettevõtetele müügitarkvara pakkuv Pipedrive OÜ kolis Tallinnas Paldiski maanteel asuvasse G4S hoonesse mullu novembris. Ettevõtte asutaja ja juhatuse liige Ragnar Sass tunnistab, et uut pinda on keeruline leida, eriti kui firmas on töötajaid üle paari­kümne. “Esialgu otsisime väiksemat kontoripinda, ent lõpetasime terve korruse rentimisega. Saime aru, et kiirelt kasvades teisiti ei saa. Kolisime vähem kui pool aastat tagasi, aga juba praegu on näha, et 2015. aastal läheb meil siin kitsaks,” rääkis Sass ja lisas, et samad probleemid on ka teistel idufirmadel, näiteks Transferwise nuputab samuti, kuhu kolida ja edasi laieneda.

Igal kuul palgatakse kaks uut töötajat. Aasta pärast võib Sassi hinnangul töötada Pipedrive’is üle 60 inimese ning siis jääb vastne pind juba väikeseks: “Juba mõtleme, kas on võimalik samas majas laieneda. Sisekujunduse investeering oli päris suur ja tahaksime siin 4–5 aastat toimetada,” küsis Sass retooriliselt.

2010. aastast tegutsenud Pipedrive alustas koolitusfirma Vain & Partnerid ruumides, mingi aeg renditi mõnda lauda Garage24 Hubis, Paldiski maantee uude ärihoonesse kolis firma Rocca al ­Mare keskuse lähedal asuvast Audi majast. “Kolisime 80 ruutmeetri suuruselt pinnalt 900 ruutmeetrile – see on haruldane, aga hüperkiirusel kasvava firmaga võib nii juhtuda,” märkis Sass.

Variante, kuhu esimene päris oma pesa rajada, palju polnud. Pika otsingu tulemusena jäi sõelale paar-kolm kohta. Vaeti ka Pärnu maanteel asuvat Estconde ärimaja, ent see polnud logistiliselt nii hea koht. “Parkimiskohtade piisav arv on samuti oluline, nii et kesklinn ka ei sobinud,” lisas Sass.

Pind valmis iidufirma soovide järgi. Määravaks G4S hoone valikul saidki Pipedrive’ile eelkõige asukoht ja pinna suurus, aga ka võimalus pinda oma käe järgi kujundada. Hind suurt rolli ei mänginud ja Sassi sõnul polnud õigupoolest pakutavate pindade hulgas ühtegi sellist, millest oleks tulnud hinna pärast loobuda.

Tarkvaraarendaja kontor on avatud, kabinetisüsteemi ei ole. “Meil on töötajatele duširuum, eraldi puhkeruum, kus saab ka magada, on nurgake, kus võimalik pisut sportida, end venitada ja sirutada. Ja mõistagi andis teiste kohtade ees ­eelise 7. korruselt avanev ilus vaade merele,” loetles Sass. Arendaja ja maja omaniku Wilson Kinnisvaraga on koostöö sujunud. Leping sõlmiti juba siis, kui oli võimalus oma soove esitada ja pinna valmimist suunata.

2007. aastal tegevust alustanud mobiilmaksete platvormi arendava Fortumo OÜ  bürooruumid asuvad Tartus Ülikooli 6a juba 2009. aastast peale. Kolimisest on Fortumo pääsenud tänu sellele, et hoones oli võimalus laieneda. “Kuna töötajate hulk on selle aja jooksul neljakordistunud, siis oleme kaks korda ka kontorit laiendanud. Veel poolteist aastat tagasi oli Fortumo käsutuses pool korrust, siis saime enda valdusesse terve korruse ja nüüd hõivame poolteist korrust,” rääkis ettevõtte turundusjuht Mattias Liivak.

Tema sõnul kasvab töötajate arv Tartus sel aastal kolmandiku võrra. Praegu mahutakse veel ära, igal juhul eelistatakse laienemist sama maja sees.

Tööl peab olema mõnus. See, kui nõudlik idufirma pinna suhtes on, sõltub Liivaku sõnul sellest, mis arengustaadiumis ettevõte on. “Alustaval idufirmal, kes pole kasumisse jõudnud, on mõistlikum suunata raha sinna, kust see ka tagasi tuleb – äri arendamisse. Kontor pole sellisel juhul oluline. Idufirmade hulgas on seetõttu populaarsed ühised töötamise ruumid nagu Garage48 Hub Tallinnas. Kui ettevõte on suuremaks kasvanud, siis vaadatakse ruume selle järgi, kus on hea iga päev viibida – kontoris peab mõnus olema,” rääkis ta. Fortumo on kontori oma maitse järgi sisustanud. Kontor on avatud, ent samas on piisavalt koosolekuruume pikemate jutuajamiste ja konverentskõnede jaoks, et teiste tööd mitte häirida.

Tartus tegutsev nutikaid lillepotte pakkuv Click and Grow on nelja tegutsemisaasta jooksul juba neli korda kolinud. Ettevõtte omanik ja juht Mattias Lepp rääkis, et kasvu tõttu on tulnud pidevalt uut asukohta otsida. “Alustasime Tallinna Teaduspargis, mis oli vähese inimeste arvuga firmale sobiv just seetõttu, et ümber olid teised firmad ja rohkem saginat. Raske on olnud leida just väiksemat pinda, mis idufirmale sobiks. Start-up-ettevõtetele on hind väga oluline ja ka meie pole otsinud kallist ruumi. Oluline on, et kontor oleks hea ligipääsetavuse ja heade parkimisvõimalustega. Meile on ka tähtis, et see asuks esimesel korrusel, kuna tegeleme taimekasvatusega ja aeg-ajalt on vaja midagi transportida. Ja veel pean oluliseks, et pinda saaks oma soovide järgi kujundada,” loetles Lepp.

Uut pinda otsiti pool aastat. Click and Grow’ praegused ruumid asuvad Tartus Fortuuna tänaval. Uue büroopinna otsingud kestsid pool aastat. Firmas on praegu 14 töötajat, ent aasta lõpuks juba 23. Lepp rääkis, et pinna valikul oli prioriteediks rendihind ja töötajate arv, sealt edasi ka võimalus mõnus töökeskkond luua. “Tööpäevad on pikad: hommikuti tuleb suhelda Euroopa ja Aasiaga, õhtul ja öösel USAga – seetõttu on keskkond väga oluline ja see peaks olema kodune,” selgitas ta.

Click and Grow kontoripinnal on ruume nii kõnede tegemiseks kui ka koosolekute pidamiseks. Koduse õhkkonna loovad puhkenurgad, kus lõunat süüa ja juttu ajada, raamatukogunurgake, võimalus vajadusel pikali visata ja end mingiks hetkeks välja lülitada. 

Ettevõtte kontoripinna suurus on 110 ruutmeetrit, ent üsna pea kolitakse ümber kolm korda suuremale pinnale samas hoones. Lepa sõnul seekord mujal ringi ei vaadatud, kuna väljarentija tegi hea pakkumise. Ometi pole ta kindel, kui kauaks samasse asukohta jäädakse. “Ka meie arvasime, et saame 100 ruutmeetriga kauem hakkama,” lisas ta.

Kontorid üle maailma

Pipedrive’i teine kontor asub Californias Palo Altos, kus praegu töötab seitse inimest. Ka seal ollakse büroopinda vahetamas suurema vastu, mis mahutaks 15 töökohta.

“Ameerikas on olukord ses mõttes keeruline, et kui sobiva pinna leiad, tuleb kohe tegutseda, sest nädala pärast ei pruugi see enam saadaval olla. Silicon Valleys on elu väga aktiivne, väikefirmasid on palju ja kontorit keerukas saada. Kui ettevõte on piisavalt kasvanud, hakatakse oma kontorihooneid tellima,” rääkis Sass.

Firma plaanib lähitulevikus avada kontori ka Brasiilias, mis on nende suuruselt teine turg peale Ameerikat. Brasiilias on ettevõtte tarkvaral ligi 10 000 kasutajat. “Praegu uurime aktiivselt võimalusi ja tõenäoliselt selle aasta lõpus avame paari-kolme inimesega kontori Sao Paolos. See 11 miljoni elanikuga linn on kasutajate arvult meie jaoks number üks maailmas.”

Praegu on Pipedrive’il, kes on aastaga kolmekordistanud nii kasutajate arvu kui ka käivet, kasutajaid 120 riigis ning Sassi sõnul pole välistatud, et järgmisel aastal võetakse sihikule juba uued turud, kus tuleks ehk samuti kontor avada.

Mobiilmaksete platvormi­ arendaval Fortumol on lisaks Tartule kontorid San Franciscos, Pekingis ja Delhis. Turundus- ja PR-juhi Mattias Liivaku sõnul on kinnisvara suurlinnades kallis, aga sobilikud pinnad on leitud suhteliselt hõlpsalt.

Algajad suhtuvad üüripinda säästlikult

Imbi Helm, Uus Maa Kinnisvarabüroo äripindade maakler

Kodukontorist välja kasvavate firmade jaoks, kes esimest korda üüripindu otsivad, on üürihind suure tähtsusega. Mõeldakse ratsionaalselt ega taheta üle oma varju hüpata. Seetõttu otsitakse pigem soodsamaid, kuid korralikke pindu ja eelistatult pigem kesklinna lähedusse, kuid mitte päris kesklinna.

Eelistatud üldpinnad on pigem väikesed, ca 15–30 ruutmeetrit, mõeldud 2–3 inimesele.

Kuna juba pikemat aega tegutsenud ettevõtted liiguvad edasi uutele pindadele, siis neist üle jäävaid, idufirmadele sobivaid pakkumisi ka leidub.

Kontorid jäävad kiirelt kitsakskolme idufirma näide

Pipedrive OÜArendab müügitarkvaraTöötajaid 2012. aastal 17, praegu 35, juurde palgatakse kaks inimest kuus.Kontor Tallinnas Paldiski maanteel G4S hoones, lisaks Californias Palo Altos.Fortumo OÜArendab mobiilmakseteplatvormitöötajate arv viie aasta jooksul on neljakordistunud, sel aastal kasvab kolmandiku võrra.Kontor Tartus Ülikooli tänaval, lisaks San Franciscos, Pekingis ja Delhis.Click and GrowValmistab nutikaid lillepotteTöötajaid hetkel 14, aasta lõpuks 23.Kontor Tartus Fortuunatänaval

 

Autor: Urve Vilk, Tea Taruste

Liitu ITuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Indrek KaldITuudised.ee toimetajaTel: 511 1112
Anne WellsReklaami projektijuhtTel: 5880 7755