Autor: Sirje Rank • 2. mai 2014
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Venemaa karmistab kontrolli interneti üle

Venemaa parlament kiitis heaks uued piirangud internetile ja blogimisele, pälvides teravat kriitikat kohalikelt tehnoloogiafirmadelt ja inimõiguslastelt, kirjutas Wall Street Journal.

Eelnõud kehtestavad range kontrolli info edastamise ja maksete sooritamise üle internetis ning karmistavad karistusi terrorismi ja ekstremismi eest.

Enim muret põhjustas eelnõu, mis võrdsustab populaarsed blogijad meediaväljaannetega, allutades nad oluliselt rangemale regulatsioonile, kirjutas leht. Blogijad, kelle veebilehte külastab päevas üle 3000 inimese, peavad avalikustama, kes nad on, avaldama üksnes kontrollitud fakte, vältima äärmusliku info levitamist ning pidama kinni valimiste eelsest vaikuse nõudest. Reeglite rikkumisel ähvardavad trahvid või blogi blokeerimine.

"Internet on Venemaal praegu veel viimane vaba enseväljenduse saar ja nende reeglite eesmärk on ilmselgelt allutada see valitsuse kontrollile," ütles organisatsiooni Human Rights Watch Euroopa ja Kesk-Aasia direktor Hugh Williams.

Seadus puudutab ka sotsiaalvõrgustikke, nõudes populaarsete kasutajate kohta info säilitamist vähemalt kuue kuu jooksul, et see vajadusel politseile kättesaadavaks teha.

"Sellise seaduse vastuvõtmine suurendaks Venemaal veelgi valitsuse kontrolli interneti üle, mis mõjub negatiivselt (IT) tööstuse arengule," ütles Venemaa suurima otsingumootori Yandex pressiesindaja.

Liitu ITuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Indrek KaldITuudised.ee toimetajaTel: 511 1112
Robert PedajaReklaami projektijuhtTel: 5349 9052