Autor: Kadrin Karner • 15. mai 2014
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

E-valimised tekitasid Euroopa Parlamendi kandidaatide debatil vastakaid seisukohti

Eile Viljandis toimunud Euroopa Parlamendi kandidaatide IT-teemalisel debatil “Kas Eesti tiiger jõuab Brüsselisse?”, tekitas enim erimeelsusi just e-valimiste küsimus.

“Minus tekitavad skepsist süsteemid, mida ei ole võimalik vaadelda. Ja e-hääletust ei ole võimalik vaadelda,” ütles Keskerakonna kandidaat Oudekki Loone. Alternatiivina pakkus Loone välja erinevate valimismasinate kasutamist, mis võimaldaksid elektrooniliselt hääletada, aga seda tuleks teha siiski valimisjaoskonnas, vahendas Euroopa Parlamendi infobüroo.

“Riik peaks e-teenustesse investeerima, mitte ütlema, et kõik on korras. Täiesti võimalik, et nt ID-kaart tuleks viia teise protokolli peale,” leidis üksikkandidaadina Euroopa Parlamenti pürgiv Silver Meikar. Teine üksikkandidaat Eestist Euroopa Parlamenti kandideeriv Suubritannia kodanik Lance Boxall on e-valimiste süsteemi pooldaja. “Muidugi on e-valimised eksperiment. Aga see näib olevat eksperiment, mis töötab.”

Sotsiaaldemokraatide esindaja Randel Länts märkis, et e-valimised on eelkõige oma riigi usaldamise küsimus. “E-valimiste ümber käiv dispuut on tegelikult ju küsimus, kas me usaldame oma riiki või kardame, et meid tahetakse petta.”

Lisaks e-valimistele keskenduti debatil Eesti e-lahenduste tutvustamisele ja turustamisele kogu ELis ning e-teenuste tulevikuväljavaadetele. Sotsiaaldemokraatide esindaja Randel Länts nentis, et praegune EL bürokraatiamasin on raiskav ja IT lahendused võiksid siin tuua väga suurt kokkuhoidu: “Kui ka üksnes Euroopa institutsioonid võtaksid kasutusele olemasolevad süsteemid, nt digiallkirja, tooks see olulist majanduslikku kokkuhoidu.”

Eestist kandideeriv Suubritannia kodanik Lance Boxall, kes igapäevaelus töötab “tarkade linnade” projekti kallal, rõhutas e-teenustes nagu e-haigekassa ja e-maksuamet ning digiidentiteedis peituvaid ärivõimalusi: “Aastaks 2020 on digituru maht Euroopas hinnanguliselt 400 miljardit eurot. Eesti peab suutma hõivata väärilise osa sellel turul.”

Samuti üksikkandidaadina Euroopa Parlamenti pürgiv Silver Meikar tõi väitluse keskpunkti internetivabaduste ning sellega seonduvate autoriõiguste teemaringi, mis oli Euroopas ja Eestis esiplaanil seoses ACTA lepinguga. “Autoriõigusi tuleb muidugi kaitsta, ent internetiajastul ei ole see mõeldav vanades raamides. Interneti lauskontroll ei ole realistlik,” nentis Meikar.

Liitu ITuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Indrek KaldITuudised.ee toimetajaTel: 511 1112
Anne WellsReklaami projektijuhtTel: 5880 7755