Autor: Raido Neemre • 28. mai 2014
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Iraani kohtunik kutsus Facebooki asutaja kohtu ette

Lõuna- Iraani kohus nõudis, et Facebooki asutaja ja tegevjuht Mark Zuckerberg ilmuks kohtusse aru andma.

Uudisteagentuur tsiteeris Basij omakaitseüksuse ametnikku, Ruhollah Momen Nasabi, öeldes, et kohtunik käskis ka need kaks rakendust blokeerida. On äärmiselt ebatõenäoline, et Zuckerberg ilmuks Iraani kohtusse, kuna USA ja Iraani vahel ei ole sõlmitud väljaandmise lepet.

Üks teine Iraani kohus nõudis eelmisel nädalal samuti Instagrami blokeerimist privaatsuse kaalutlustel. Kohtuotsusest hoolimata said mõlema rakenduse kasutajad vähemalt riigi pealinnas Teheranis rakendusi kasutada. 

Facebook on riigis juba keelatud, samuti on keelatud teised sotsiaalsed lehed nagu Twitter ja YouTube. Mõned riigi juhtivad poliitikud nagu näiteks välisminister Mohammad Javad Zarif on aga Twitteri aktiivsed kasutajad.

Riigi poliitilisel ladvikul on piiramatu ligipääs sotsiaalmeediale, samas kui Iraani noored ja tehnoloogia-huvilised kodanikud kasutavad Proxy servereid või teisi teid pääsemaks kontrollidest ja piirangutest.

President Hassan Rouhani administratsioon on selliste lehtede blokeerimisele enne kohalike alternatiivide loomist vastu seisnud.

„Me peaksime kübermaailma nägema kui võimalust,“ sõnas Rouhani eelmisel nädalal. „Miks oleme me nii ebakindlad? Miks me ei usalda oma noori?,“ lisas ta.

Ülikonservatiivsed aga on Rouhani süüdistanud lääne kultuuri levitamises Iraanis.

Jaga lugu
Ituudised.ee toetajad:
Indrek KaldITuudised.ee toimetajaTel: 511 1112
Erkki VilippReklaamimüügi projektijuhtTel: 517 7736
Kertu KarnerIT konverentside projektijuhtTel: 553 7112