Jaga lugu:

Kotka: valitsuste IT eelarve töötab nagu Big Maci indeks

Majandus- ja kommunikatsiooniministeeriumi asekantsler Taavi Kotka pakkus välja, et valitsuste IT eelarvest võiks teha uue Big Maci indeksi.

Soome riigi IT eelarve pluss investeeringud ja halduskulud on kaks miljardit eurot aastas. Inglismaal 20 miljardit eurot ning Eestil 50 miljonit, tõi Kotka Riigi Infosüsteemi Ameti (RIA) aastakonverentsil näiteid. „Me oleme 40 korda tiivsemad kui Soome ja 400 korda efektiivsemad UK-st,“ rääkis ta ja lisas, et Eesti soodne e-valitsemine on meie edu saladus.

„Digimaailmas on kõik riigid ühesugused,“ ütles Kotka. Täpselt sama väitis hiljuti ka Eesti president Toomas Hendrik Ilves USAs George Washingtoni ülikooli riigimeeste foorumi seminaril esinedes. Kotka sõnul ei ole nii, et suured riigid saavad netipangas maksta ja meie kui väike riik ainult konto jääki vaadata. „Mis on teie vabandus, et te britid olete meist 400 korda kehvemad?,“ küsis ta.

Majandus- ja kommunikatsioonimisteeriumi asekantsleri sõnul on meil mida maailmale õpetada ehk meil on tagumine aeg hakata IT-lahenduste veduriks, aga teisalt teeb see sama asi ka meie positsiooni keeruliseks. Osalt viitas Kotka siin sellele, et kõik praegused eestlaste poolt kasutatavad lahendused on kopeeritud mõne teise riigi või avaliku sektori pealt.

„Ütleme ausalt – e-valimised me kaotasime tänavu. Me ei olnud valmis selleks, et rahvusvaheline meedia tulistab meie e-valimiste pihta nii tugevalt. Praegu on välismaine ajakirjandus täis väiteid, et Eesti e-valimiste süsteem on ebaturvaline ja täis vigu,“ rääkis Kotka.

Jaga lugu:
ITUUDISED UUDISKIRJAGA LIITUMINE

Telli olulisemad Ituudised uudised igal nädalal enda postkasti.

Ituudised.ee toetajad:

Enimloetud
Aali Lilleorg
Aali LilleorgtoimetajaTel: 505 3172aali@ituudised.ee
Ana Madismäe
Ana Madismäereklaamimüügi projektijuhtTel: 545 60 150Ana.Madismae@aripaev.ee

Sellel veebilehel kasutatakse küpsiseid. Veebilehe kasutamist jätkates nõustute küpsiste kasutamisega. Loe lähemalt