Autor: Kadrin Karner • 19. juuni 2014
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Smartmatic ja Cybernetica loovad Eestisse netihääletuse kompetentsikeskuse

Eesti internetihääletamise süsteemi looja Cybernetica ja rahvusvaheline automatiseeritud valimissüsteemide tootja Smartmatic loovad koostöös Eestisse unikaalse internetihääletamise kompetentsikeskuse.

Välisinvesteeringuga Eesti kõrgtehnoloogiasektorisse aitab maailma suurim valimissüsteeme ja -teenuseid pakkuv ettevõte eestlaste kodumaist internetihääletamise süsteemi veelgi edasi arendada ning neid lahendusi globaalselt eksportida.

“Eesti hoiab i-hääletamisega maailmas selgelt juhtivpositsiooni, olles ainus riik, kus valijad saavad valimistel osaleda turvaliselt Interneti kaudu. Kui otsisime võimalusi investeerida i-hääletamise tulevikku, tundus igati mõistlik pöörduda ettevõtte poole, kellel on selles vallas maailma parimad kogemused,” ütles Smartmaticu strateegiajuht Paul Babic.

Majandus- ja kommunikatsiooniministeeriumi IT valdkonna asekantsler Taavi Kotka avaldas ettevõtete koostööle tunnustust. „Mul on hea meel, et järjekordne Eestis loodud infotehnoloogiline rakendus on tegemas läbimurret globaalsetel turgudel. Usun, et Cybernetica ja Smartmaticu koostöö võimaldab Eesti unikaalset internetihääletamise lahendust edukalt eksportida,” ütles Kotka.

Uue kompetentsikeskuse eesmärk on luua järgmise põlvkonna i-hääletamise süsteem. Töötatakse välja uudsemad lahendused sellistele võtmeprobleemidele nagu turvalisus, kontrollitavus ja kasutajasõbralikkus. Ka ergonoomika ja mugavus on valdkonnad, millega tuleb edasi tegeleda.

“Meie jaoks on see parim võimalus viia internetihääletamise tehnoloogia teistesse riikidesse. Cybernetica ja Smartmaticu koostöö loob olulise uue sünergia – seob kokku meie i-hääletamise arendamise ja läbiviimise kogemuse ning partneri globaalse haarde,” ütles Cybernetica juhatuse esimees Oliver Väärtnõu.

Uus kompetentsikeskus hakkab tööle Tartus. Keskuse eesmärk on uurida ja arendada internetihääletamise sotsiaalseid, poliitilisi, organisatsioonilisi ja tehnoloogilisi aspekte.

Cybernetica on IKT valdkonna teadus-arendusettevõte, mis arendab ja tarnib infoühiskonda toetavaid tarkvaralahendusi, valgusnavigatsiooni- ja telemaatikaseadmeid ning mereseire- ja raadiosidesüsteeme. Cybernetica on maailmas ainulaadse Eesti internetihääletamise süsteemi looja. Ettevõtte kontorid asuvad Tallinnas ja Tartus.

Smartmatic keskendub laiapõhjalist sotsiaalset mõju omavate tehnoloogiate ja teenuste väljatöötamisele ja pakkumisele. Smartmatic on läbi viinud 3500 edukat valimist üle maailma, mille käigus on antud 2,3 miljardit auditeeritud häält.  Ettevõte on elektrooniliste valimiste valdkonnas globaalne liider, seda nii majandustulemustelt, geograafiliselt esindatuselt kui ka tehnoloogiliselt tasemelt. Smartmatic on tööandjaks rohkem kui 800-le inimesele Ameerika Ühendriikides, Suurbritannias, Hollandis, Belgias, Mehhikos, Barbadosel, Haitil, Brasiilias, Panamal, Venetsueelas, Filipiinidel, Indias ja Taiwanis.

Liitu ITuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Indrek KaldITuudised.ee toimetajaTel: 511 1112
Anne WellsReklaami projektijuhtTel: 5880 7755