Autor: Merlin Mägi • 23. september 2014
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Kiire internet on jõudnud 20 000 maapiirkonna elanikuni

ELASA ja Elisa koostöö tulemusena on kiire internet viidud maapiirkondadesse, kus seni internetiühendus puudus. Kõigest aastaga kasutab kiire ühenduse saamiseks lairiba võrku juba üle 20 000 maal elava inimese.

Eesti Lairiba Arenduse Sihtasutuse (ELASA) juhataja Olav Harjo sõnul on tänu Eesti riigi toetusele ja EL toetusfondide finantseerimisele EstWin võrk tänaseks jõudnud juba 140  kohaliku omavalitsuse territooriumile. „Valmis on ehitatud üle 2300 kilomeetri fiiberoptilist kaablivõrku ning loodud üle 800 võrguga liitumise koha. Tänavu on ehitatud 400 kilomeetrit optikat ning hetkel käib ühenduste rajamine Pärnumaal, Lääne-Virumaal, Valgamaal ja Järvamaal,“ andis Olav Harjo ülevaate EstWin projekti arengutest.

Elisa võrgujuht Andrus Kaarelsoni sõnul on Elisa tänaseks suurim EstWin lairiba võrgu kasutaja Eestis. „Teadaolevalt oli Eesti kolmas riik maailmas, kus avati üleriigiline 4G leviala. See ongi võimalikuks saanud tänu EstWin poolt maapiirkondadesse rajatud lairiba võrgule, mille peale sai väga kiirelt tuua klientidele 4G teenuse," ütles Andrus Kaarelson.

„Samuti on EstWin lairiba võrgul ülioluline tähtsus nii 4G edasiarenduse LTE-A võrkude arendamisel lähiaastail kui ka 5G võrkude rajamisel kaugemas tulevikus,“ lisas Elisa võrgujuht.

Täna tarvitab Elisa EstWin poolt rajatud lairiba võrku juba 95% ulatuses. Kokku on Elisa kasutuses ligi 2300 kilomeetri ulatuses EstWin fiiberoptilist kaablivõrku ning pea pooled Elisa maapiirkondade tugijaamad on ühendatud EstWin võrku.

Andrus Kaarelsoni sõnul on EstWin ja Elisa koostöös pakutavat kiiret 4G internetti kõigest aastaga kasutama asunud juba üle 20 000 maal elava inimese. „Maapiirkonna elanike seas on mobiilse interneti tarbimine märgatavalt suurenenud, sest mobiilne andmeside on hea valik neile, kel kaabelühendust koju ei tule või kes soovivad internetti kasutada erinevates asukohtades,“  märkis Andrus Kaarelson.

Täna näitab Elisa statistika, et mobiilse interneti arvutikasutajatest koguni 40% tarbivad teenust maakondades. Maakondade lõikes kasutatakse mobiilset netti arvutis enim Harjumaal, Tartumaal ja Pärnumaal.

Liitu ITuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Indrek KaldITuudised.ee toimetajaTel: 511 1112
Anne WellsReklaami projektijuhtTel: 5880 7755