Autor: Mait Kraun • 29. september 2014
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Intel tegi hiinlastega suurtehingu

Tehnoloogiaettevõte Intel Corp teatas, et maksab 20protsendilise osaluse eest Hiina kahes mobiilikiipe tootvas ettevõttes 1,5 miljardit dollarit. Intel loodab sammuga mobiilikiipide turul domineerivale Qualcommile rohkem konkurentsi pakkuda.

Intel ostab osaluse Hiina valitsusega seotud ettevõtetes Spreadtrum Communications ja RDA Microelectronics. Tehing viiakse läbi Tsinghua Unigroupiga, mis on valitsusega seotud erakapitali ettevõte ja kes on mõlema kiibitootja omanik, vahendab Fox Business.

Pooljuhte tootev USA ettevõte Intel on rohkem tuntud kiipide tootjana personaalarvutitele, mille müük on viimastel aastatel kokku kuivanud. Praegu püüab ettevõte võtta uuemat suunda ning siseneda rohkem nutitelefonide ning tahvelarvutite turule. See tehing annab ettevõttele hea tugipunkti Hiina mobiilikiipide turul.

Vastutasuks pakub Intel Hiina ettevõtetele tuge kiipide disainimisel ja arendamisel. Hiina valitsusele on antud sektor saanud strateegiliselt väga tähtsaks.

„Hiina jaoks on muutunud pooljuhtide tööstus strateegiliselt väga tähtsaks,“ ütles Tsinghua UniGroupi juht Zhao Weiguo Inteli väljastatud avalduses. „Strateegiline koostöö Tsinghua UniGroupi  ja Inteli vahel hõlmab nii disainiarendust ning ka turundust, mis näitab Inteli usaldust Hiina turu ning pooljuhtide tööstuse vastu,“ lisas Weiguo.

Jutud uue tehingu üle on Hiina pressis ringlenud juba mitmeid nädalaid. Avalik teadaanne kinnitas varemalt Reutersis avaldatud spekulatsioone. Praegu oodatakse tehingule veel valitsuse heakskiitu.

Liitu ITuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Indrek KaldITuudised.ee toimetajaTel: 511 1112
Anne WellsReklaami projektijuhtTel: 5880 7755