Autor: Merlin Mägi • 7. oktoober 2014
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Kasvava andmehulga saab enda kasuks tööle panna igaüks

Täna Tallinnas IBMi Foorumil esinenud IBMi juhtiva ärianalüüsi evangelisti Jack Esselinki hinnangul saavad üha kasvava andmehulga ajastul kogutud info enda kasuks tööle panna ka väikesed organisatsioonid ja eraisikud, rääkimata suurtest ettevõtetest ja kontsernidest.

Jack Esselink ütles oma ettekandes „Uue ajastu uued võimalused“, et andmeid toodavad kõik – nii meie ise kui ka meid ümbritsevad seadmed ja masinad: „80% andmetest on genereeritud viimase kahe aastaga.“ Kuna omakorda neli viiendikku neist andmeist on struktureerimata info, siis kõige olulisemaks saabki küsimus, kuidas need andmed ühendada analüütilisse struktuuri, kuidas neid kasutada kõige paremini otsuste tegemiseks ja tulevikuarengute mudelite loomiseks.

„Andmed on uus nafta,“  tsiteeris Esselink tuleviku-uurijat John Naisbitt´i. „Naftat tuleb rafineerida, teha kasutamiseks sobilikuks. Andmetega on sama lugu – neid tuleb töödelda. Andmed on kõige tuumaks.“

Esselinki sõnul kasutame me otsuste tegemisel üha rohkem andmeid. „Andmed muudavad ka meie igapäevaelu. Näiteks nutitelefon monitoorib, kuidas sa jooksed ja aitab kujundada treeningplaani maratoniks harjutamisel.“

Eri valdkondade ärianalüüsi võimalustest rääkides tõi Esselink näiteid, kuidas on erinevatel tootjatel ja teenindusettevõtetel õnnestunud andmete paremal ärakasutamisel tõsta oma läbimüüki ja suurendada käivet ning samuti käivitada uusi ärimudeleid. Ärianalüütikat on kasutanud pettuste vältimiseks ka kindlustusfirmad ning oma ennetustöös politsei. Aga ka spordi valdkonnas  on andmete teadlikumal analüüsil õnnestunud paremini riske juhtida ja seeläbi sportlaste vigastusi vältida.

IBMi Eesti müügidirektor Lembit Loo poolt IBMi Foorumil esitatud statistika kohaselt on 2020. aastaks neli korda rohkem andmeühikuid kui praegu liivaterasid Maa peal: „Tegemist on suurte muutustega, mis toimuvad tänu plahvatuslikult kasvavale andmemahule. Selles on oma väljakutsed, sest 80% andmeist on struktureerimata.“

Lembit Loo sõnul ei pääse me selles kontekstis kuidagi mööda pilvenduse teemast. „See tuleb paremalt, vasakult, ülevalt ja alt ning mõjutab meie elu. 80% täna arendatavast ja toodetavast tarkvarast arvestab pilvega. Samas 82% ettevõtetest pole kasutamas pilve tehnoloogiat maksimaalset. Palju on teadmatust ja hirme andmete asukoha suhtes,“ märkis ta.

Täna Tallinnas toimuval  IBMi Foorumil on fookuses nn CAMS ehk Cloud, Analytics, Mobile ja Social-teemad. Foorumi eri sessioonidel tulevad muu hulgas jutuks IT turvalisus ja küberriskid, uued lahendused andmete salvestamises ja targemas kasutamises ning pilvenduse võimaluste kasutamine ettevõtte kasvuks. Samuti selgub, milline on EstBANi roll Eesti start-upide ökosüsteemis.

Liitu ITuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Indrek KaldITuudised.ee toimetajaTel: 511 1112
Anne WellsReklaami projektijuhtTel: 5880 7755