Autor: Merlin Mägi • 9. oktoober 2014
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Video: Õnnestus esimene täisautomaatne droon-kulleriga pakivedu

DHL-i pakikopter toimetas edukalt Põhjameres maismaast 12 kilomeetri kaugusel asuvale Juisti saarele saadetise. Pärast edukat katsetust alustas DHL Parcel regulaarlende mandri ja eraldatud saare vahel.

Esimest korda ajaloos on tegemist täisautomaatse lennuga. See tähendab, et piloot ei pea lennu ajal midagi tegema. Ohutuse tagamiseks ja pädevate asutuste sätestatud nõuete täitmiseks jälgitakse DHL-i pakikopterit mobiilsest maapealsest jaamast, et rikke või hädaolukorra tekkimisel saaks kohe üle minna käsijuhtimisele. Maapealne jaam on lennuliikluse lennujuhtidega püsiühenduses.

DHL Express Eesti tegevjuhi Kristina Laaneotsa sõnul on drooniga pakivedudest rääkinud juba mõnda aega erinevad tehnoloogiagigandid, kuid DHL tegi selle ilma suurema kärata ära. “Usun, et sarnane teenus leiaks Eestiski kasutust, kuna rannik on saari täis ning neile ligipääs pole alati lihtne,” lausus Laaneots. “Näiteks saaks Haapsalust Vormsi saarele toimetada kiireloomulisi pakke.”

Pakikopterit kasutatakse peamiselt ravimite vedamiseks mandrilt Juisti saarele kindlatel aegadel nädala sees ja nädalalõppudel. Pakikopterit kasutatakse ajal, mil näiteks praami või lennukiga saarele ei saa. Droon-kuller tõuseb õhku Norddeichi sadamast ja maandub Juisti saarel spetsiaalselt pakikopterile mõeldud maandumisplatsil. DHL-i kuller võtab kopterilt paki ja viib selle adressaadile.

https://www.youtube.com/watch?v=l7onmPZCoFs&feature=youtu.be

 

Liitu ITuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Indrek KaldITuudised.ee toimetajaTel: 511 1112
Anne WellsReklaami projektijuhtTel: 5880 7755