Autor: Merlin Mägi • 12. november 2014
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Riigiasutused muutuvad efektiivsemaks tänu e-teenustele

Üha rohkem riigiasutusi kasutab andmete haldamiseks iseteenindusel põhinevaid e-teenuseid, mis säästavad tööaega ja suurendavad töö efektiivsust.

Novembri algusest haldavad Riigitöötaja Iseteenindusportaalis oma puhkusi ja varasid ning vormistavad lähetusi kokku juba 89 asutuse töötajad. Kõiki kolme teenust kasutavad esimestena Kultuuriministeerium ja Riigi Infosüsteemide Amet, teavitab Rahandusministeerium oma pressiteates.

„E-teenuste kasutamine on muutunud meie igapäevaelu osaks ja nende kasutuselevõtt riigi tugiteenustes on loomulik,“ ütles Rahandusministeeriumi asekantsler Agris Peedu. „Efekt kokkuhoiust tekib just mahult -  mida rohkem töötajaid iseteenindust kasutab, seda suurem kokkuhoid tekib riigi jaoks tervikuna. Rutiinsetest tegevustest säästetud aega saavad töötajad kasutada põhitegevuseks.“

Lähetuste, puhkuste ja varade haldamiseks pakub Riigi Tugiteenuste Keskus (RTK)  tervikteenust alates sellest sügisest. Seni kasutasid asutused erinevaid dokumendihaldussüsteeme ja andmetöötlusprogramme, mistõttu oli teenuste kvaliteet ebaühtlane ning tegevused töömahukad. Nüüdne teenus põhineb ühtsel standardil ning automatiseeritud protsessil.

"Iseteenindusportaali e-teenuste kasutuselevõtt on Kultuuriministeeriumis muutnud tervikuna andmetöötluse tõhusamaks, sest süsteemis on ühendatud automaatsed toimingud tervikuks.  Olgu need siis lähetustega seotud kulude hüvitamine või puhkuserahade tasumine või midagi kolmandat. Nostalgilist kassaluuki, kust proua allkirja vastu sularaha ulatab, igatsevad veel vaid üksikud. Peamine kasutegur digitaalses protsessis on eelkõige ajas ja kvaliteedis," ütles Kultuuriministeeriumi kantsler Paavo Nõgene. "Kokkuvõttes see lihtsustab paljude inimeste tööd ja lisaboonusena säästame loodust."

Digiteenustele üleminek toetab riigi eesmärki minna üle kesksetele e-teenustele üle kogu riigi. Riigitöötaja iseteenindusportaali loomine ja  teenuste pakkumine on üks osa riigi tugiteenuste ühendamise projektist, mille tulemusena viiakse riigiasutused üle ühtsele majandustarkvarele, võetakse kasutusele riigiülesed e-arved ning moderniseeritakse e-dokumentide edastamise süsteemid.

RTK pakub  riigiasutustele tugiteenust ning eesmärk on tehnoloogilise võimekuse ja tööprotsesside ühtlustamisega  saavutada teenuste tsentraliseerimisest tulenev rahaline ja ajaline kokkuhoid ning kvaliteedi tõus.

Liitu ITuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Indrek KaldITuudised.ee toimetajaTel: 511 1112
Anne WellsReklaami projektijuhtTel: 5880 7755