Autor: Kadri Põlendik • 18. november 2014
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Stubb: Soome võiks võtta Eestilt üle e-valitsuse

Soome peaminister Alexander Stubb ütles täna Helsingis IT-konverentsil Slush, et kui Soome saaks midagi Eestilt üle võtta, oleks see e-valitsus ja kodeerimise õpetamine lastele.

"Mäletan, kuidas läksin esimest korda Taavi kabinetti ja ta näitas mulle, et näe, mul ei ole siin ühtegi paberit," kirjeldas Stubb. "Seejärel läksime tema valitsuse istungite saali ja seal ei olnud ka ühtegi paberit. Seejärel võttis Taavi välja oma tahvelarvuti ja näitas mulle oma tervisekaarti," järkas Soome peaminister. Ta ütles, et teda hämmastab, mismoodi on Eesti suutnud kolida kogu valitsuse töö internetti.

Stubb osales Slushil paneeldiskussioonis koos peaminister Taavi Rõivase ja Jaapani e-kaubandushiiglase Rakuteni tegevjuhi Hiroshi Mikitaniga.

Paneeli juht küsis Rõivaselt, mis ajendas Eestit looma e-residentsust. Peaminister kirjeldas, kuidas eestlased on alati püüdnud teistelt õppida ja julgenud mõelda teistmoodi. "Vahel tähendab see, et meid peetakse pisut hullumeelseteks," ütles Rõivas. Ta lisas, et e-residentsus võib olla järgmine Eesti edulugu, mis põhineb 15 aastat tagasi loodud digitaalse isikutuvastuse süsteemil. Peaminister kirjeldas, millised lõputuid võimalusi ID-kaardi omamine pakub ja seetõttu leiti, et ka inimesed, kes elavad Eestist kaugel, võiksid sellele süsteemile turvaliselt ligi pääseda.

Paneeli lõpus küsiti kõigilt osalejatelt, millise poliitika nad võtaks mõnelt teiselt riigilt kohe üle, kui saaksid.

Stubb ütles, et tema tahaks, et Soome valitsus koliks sarnaselt Eestile samuti veebi. See väide teenis publikult suure aplausi. Lisaks märkis Stubb, et tema ei tea koodi kirjutamisest midagi ja sooviks väga, et ka Soome koolides hakataks lastele seda õpetama.

Rõivas tõdes, et nii Soome kui Jaapan on väga innovaatilised. Tema hinnangul on Soome tõestanud, et suudab kiirelt muutuda Nokia-riigist Angry Birdsi- ja start-up'i-riigiks. "Meil on sellest palju õppida," sõnas Rõivas.

Rakuteni juht kõneles, et Jaapanisse oleks hädasti vaja kiiret ja odavat juhtmevaba netivõrku, olgu selleks tasuta wifi või mobiilimastide abil leviv 3G või 4G internet. "Jaapanis on internet väga kallis ja väga aeglane."

Täna ja homme toimub Helsingis seitsmendat korda Põhjamaade suurim IT-konverents Slush. Konverentsi raames toimub pitch'imisvõistlus Slush 100, kus osaleb ka 8 Eesti idufirmat.

Liitu ITuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Indrek KaldITuudised.ee toimetajaTel: 511 1112
Anne WellsReklaami projektijuhtTel: 5880 7755