Autor: Merlin Mägi • 23. detsember 2014
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Minister: küberrünnakuid on võimalik teha väga odavalt

Küberturvalisus on oluline teema, millele on vaja hakata suuremat rõhku panema juba koolieas, rääkis siseminister Hanno Pevkur.

„Kolmapäeval häkiti sisse minu facebooki kontole ja kustutati see. Seega facebookis mind enam ei ole. Arvatavasti seda tegid idanaabrid seoses ühe itaallasega, kusjuures eelnevalt süüdistati, et olen nats,“ rääkis Pevkur Microsoftis toimunud küberturvalisuse ümarlaual.

Pevkur andis ülevaate küberturvalisuse olukorrast ning rääkis, et rünnete toimepanemine on tänapäeval ülilihtne ja paha on võimalik teha väga odavalt. „Toon näite juhtumist, kus noored püüdsid internetist osta pahavara, millega saab sisse häkkida inimeste kontodesse ja saada paroole, maksis kõigest 35 eurot.“. 

Pevkuri sõnul tuleb noortele küberkuritegevusest rääkida juba koolis. „See on sama kriitiline kui ühiskonnaõpetus. Ma ei ütle, et kõigile peab olema kohustuslik IT õpetus, küll aga peaks olema põhitõed küberturvalisuse kohta.  Noorteni tuleb viia teadmine, et iga identiteedi vargus on süütegu,“ sõnas Pevkur.

Rohkem tuleks rääkida virtuaalmaailmas toimuvatest vargustest ka vanemate poolt kodus. „Suur samm edasi oleks juba see, kui vanemad küsiksid oma laste käes, mida nad internetis teevad,“ lausus Pevkur.

Riigi IT-poliitika koordinaator Siim Sikkut rääkis kolmest kõige olulisemast Eesti e-riigi arenguplaanist. „E-riigi põhiolemus on teenused ning järgmiste aastate põhirõhk on ehitada e-riigi teenused ümber, teha need paremaks. Samuti tahame tuua juurde uusi kasutajaid, nii riigi- kui erasektori e-teenustele. Alates detsembrist anname välja e-residentsuse kaarti, mis kevadest laieneb ka konsulaarosakondadesse. Kui siiani on eesti riik toiminud Eesti piirides, siis suund on tekitada piiriüleseid teenuseid ja taristu, mis seda võimaldaks,“ rääkis Sikkut.

Registrite ja Infosüsteemide Keskuse juht Mehis Sihvart rääkis Microsoftiga koostöös toimunud uurimisprojektist, mille raames katsetati Riigi Teataja võrguväljaande majutamist  rahvusvahelises Microsofti Azure’i pilves. „Kogemus tehnilise poole pealt on käes ja probleemi ei näe. Nüüd tuleb edasi mõelda juriidilise poole pealt, sest seadusi tehes arvestati, et kõik andmed asuvad Eestis, kuid olukord on muutunud,“ sõnas Sihvart.

Liitu ITuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Indrek KaldITuudised.ee toimetajaTel: 511 1112
Anne WellsReklaami projektijuhtTel: 5880 7755