Autor: Kadri Põlendik • 16. jaanuar 2015
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Taani ettevõtja: müügiotsus laseb Proeksperdil edasi liikuda

Proeksperdi töötajatele oma osaluse müünud Taani firma Danfoss hindas väga kõrgelt Eesti partnerite panust.

Äripäeva küsimustele vastab Danfossi asepresident Troels Petersen.

Mis oli teie esimene mõte, kui Proekspert tegi teile ettepaneku Danfossi aktsiad välja osta?

See dialoog, et vähemusosanik võiks omandada kogu ettevõtte, on olnud meil viimane pooleteist aastat. Oleme suhtunud sellesse väga positiivselt, eriti seetõttu, et Danfossil on Proekserdiga väga tihedad suhted ja arvestades seda, et tihe koostöö jätkub meie vahel ka edaspidi. Proekspert jätkab Danfossile tarkvaraarenduse pakkumist.

Miks te otsustasite oma osaluse müüa?

Danfoss sai Proeksperdis enamusosaluse 2003. aastal ja siis oli peapõhjus see, et meil oli ettevõtte arendamiseks vaja kiiresti oma tarkvaraarendust. Alguses oli see Proeksperdi põhitegevus, aga viimastel aastatel on Danfoss hakanud otsima tarkvara tuge teistest riikidest, näiteks Hiinast ja Indiast. Seetõttu otsustasime kaasata Proeksperti rohkem teisi kliente, et neil oleks piisavalt mahtu. See omakorda tõi olukorra, kus Danfoss on endiselt üks Proeksperdi suuremaid kliente, kuid teised kliendid moodustavad olulise osa ettevõtte käibest. Seetõttu tegime Danfossis strateegilise otsuse anda ettevõte uutele omanikele, et see saaks kasvada.

Tehingu läbirääkimised kestsid kuuldavasti üsna pikalt ja olid keerulised. Mis oli Danfossi jaoks kõige raskem nende juures?

Danfossi vaatepunktist oli üks olulisi aspekte, et saaksime luua koos vähemusosanikega tugeva äriplaani, mis ka edasi töötaks. See on üks põhjusi, miks see nii kaua aega võttis. Kuid see protsess ei olnud kuidagi pealesurutud, vaid mõlemad osapooled töötasid ühiselt selle nimel, et Proekspert saaks edasi liikuda.

Kui vaatate tagasi koostööle, millised on teie muljed sellest ajast?

Meil on olnud suurepärane koostöö ja kuna Proekspert oli Danfossi osa, siis me töötasime sarnaste tarkvaraarenduse protsessidega. Koostöö on olnud väga hea ja Danfoss on olnud nende aastate jooksul väga rahul mitte ainult ettevõtte arenguga, vaid ka kogemusega, mis Proeksperdil on.

Kas teil on kavas tulevikus veel mõnda Eesti ettevõttesse investeerida?

Praeguse seisuga mitte.

Liitu ITuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Indrek KaldITuudised.ee toimetajaTel: 511 1112
Anne WellsReklaami projektijuhtTel: 5880 7755