Autor: Merlin Mägi • 4. veebruar 2015
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Andmekaitsereform puudutab iga ettevõtjat

Eesti ettevõtted peaksid Euroopa andmekaitsereformi valguses silmas pidama, et isikuandmete töötlemise reeglid puudutavad kõiki ettevõtteid ning sageli võib just väikeettevõtja töödelda eraeluliselt tundlikke andmeid, kirjutab advokaat Mari-Liis Orav.

Advokaadibüroo GLIMSTEDT advokaadi ja andmekaitse- ning intellektuaalse omandi spetsialisti Mari-Liis Orava sõnul on oluline ka meeles pidada, et isikuandmete kaitse ei puuduta ainult niiöelda IT-lahendusi ja nende turvalisust. „Ettevõtted ja organisatsioonid peavad võtma andmete kaitset kui tervikut ning arvestama kõiki elemente – sageli osutub isikuandmete kaitse seisukohalt nõrgimaks lüliks just töötaja,“ lisas Orav. 

„Kuna andmekaitse on teema, mille peale sageli ei mõelda või ei aduta, kas ja millises mahus ning missuguseid isikuandmeid üldse ettevõte töötleb, siis oleks esimese sammuna mõistlik vaadata üle ning teha endale selgeks oma praegune praktika isikuandmete töötlemisel. Seejärel kontrollida, kas olemasolev praktika vastab kehtivale regulatsioonile ning kolmandaks analüüsida oma isikuandmete töötlemise praktikaid plaanitavate muudatuste vastu,“ sõnas Orav.

Kuigi reformi osas läbirääkimised alles käivad ning lõplikud muudatused ei ole veel paigas, siis on Mari-Liis Orava sõnul selge, et regulatsioon leebemaks ilmselt ei lähe ning ettevõtjal on oluline olla muudatusteks valmis, et uue regulatsiooni jõustudes toimuks üleminek kergemalt.

GLIMSTEDT on Baltikumi advokaadibüroo, kus töötab kokku üle 250 juristi-advokaadi Tallinnas, Riias, Vilniuses, Minskis ja erinevates Rootsi linnades.

Liitu ITuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Indrek KaldITuudised.ee toimetajaTel: 511 1112
Anne WellsReklaami projektijuhtTel: 5880 7755