Autor: Kadri Põlendik • 18. veebruar 2015
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

TransferWise jõudis lõpuks ameeriklasteni

Napilt kuu aega tagasi 58 miljoni dollarilise rahasüsti saanud TransferWise teatas eile, et nagu plaanitud, avas ettevõte New Yorgis oma kontori.

"Ameeriklastel on nüüd võimalus saata raha üle ookeani tänu palju tähelepanu pälvinud idufirmale, mis püüab täita tühimikku, mille on tekitanud rahaülekannete ärist eemaldunud pangad," kirjutas USA väljaanne Wall Street Journal.

Eestlaste loodud soodsaid rahaülekandeid pakkuva TransferWise'i teenust on nüüd võimalik kasutada lisaks USA-le ka Kanadas, Brasiilias, Malaisias, Filipiinidel ja Nigeerias. "See tähendab, et meie väike revolutsioon on jõudnud igale mandrile. Kuid me töötame endiselt Antarktise kallal, pidage vastu, pingviinid," seisis ettevõtte eilses teates.

TechCrunchi teatel oodati juba väga pikalt, et idufirma hakkaks pakkuma ülekandeid USA dollarist teistesse valuutadesse, mida on ettevõtte valikus ligikaudu 300. Seni oli võimalik teha vaid ühepoolseid ülekandeid Euroopas USAsse. Väidetavalt võttis n-ö täisteenuse pakkumine aega, sest oodati kinnitust, et Ühendriikide seadused lubavad sellist teenust pakkuda.

TransferWise'i üks asutajatest Taavet Hinrikus ütles USAsse laienemise kohta, et see on ettevõttele ülioluline verstapost. "Me tahame muuta seda, kuidas inimesed üle maailma raha saadavad ja kohalolu Ühendriikides on oluline osa selle eesmärgi saavutamisest. USAs elavad sisserändajad ei pea enam maksma röövellikke ja ebaausaid pangatasusid rahvusvaheliste ülekannete eest," rääkis Hinrikus.

Aastaga kolmekordne kasv

TransferWise on viimase aastaga väga kiiresti kasvanud. Ettevõte palkas mullu 200 töötajat, jaanuaris kaasati riskikapitalifirma Andreessen Horowitzi vedamisel 58 miljonit dollari (51,6 mln euro) suurune investeering. Nende teenuse abil on tehtud 3 miljardi naela (3 mld euro) eest ülekandeid, millega on panga teenustasudelt kokku hoitud 135 miljonit naela (182 mln eurot). Kiirest kasvust annab aimu seegi, et alles mullu kevadel teatas TransferWise, et jõudis miljardi naelani (1,3 mld euroni) ülekannete kogusummas.

Endiselt spekuleeritakse, et viimase investeeringuga jõudis eestlaste idufirma ükssarvede klubisse ehk ettevõtte väärtus on kasvanud miljardi dollarini. TransferWise ei ole seda kuuldust kinnitanud ega ümber lükanud, kuid sisenemine USA turule ja hiljutine toetus Silicon Valley riskikapitalistidelt aitavad kindlasti sellise väärtuseni jõuda, kui selleni juba jõutud pole.

Liitu ITuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Indrek KaldITuudised.ee toimetajaTel: 511 1112
Robert PedajaReklaami projektijuhtTel: 5349 9052