Autor: Merlin Mägi • 20. veebruar 2015
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Eesti 4G võrgud on heal tasemel

Suurima  keskmise allalaadimiskiirusega on EMT ja jõudsalt on laienenud Tele2 4G LTE võrgu leviala, selgus Järelevalve Amet mobiilse interneti kiiruse mõõtmistulemustest EMT, Elisa ja Tele2 võrkudes üle Eesti.

Suurima keskmise allalaadimiskiiruse fikseeritud mõõtekohtades saavutas EMT 46,1 Mbit/s, Elisa keskmine kiirus oli 28,9 Mbit/s ja Tele2-l 24,6 Mbit/s. Üleslaadimise kiirused fikseeritud mõõtekohtades olid vastavalt EMT 23,2 Mbit/s, Elisa 15,5 Mbit/s, Tele2 10,1 Mbit/s. Sõidu ajal mõõdetud kiirused olid võrreldes seisu pealt mõõdetutega oodatavalt ca 25% aeglasemad, kuid siiski head.

Mõõtetulemustest ilmneb, et võrreldes 2014. aastaga on jõudsasti laienenud Tele2 4G LTE võrgu leviala – vastavate mõõtepunktide osakaal suurenes 20%-lt 75%-ni. EMT ja Elisa tulemused kiiruse osas on samaväärsed võrreldes eelmise aastaga või mõnevõrra väiksemad. Kiiruste mõningane langemine võib olla seletatav 4G LTE kasutajate arvu tõusuga, mis on lisanud võrgule koormust. Kogu mõõteteekonna jooksul oli EMT 539 punktist 4G LTE teenus 99% punktides, mis näitab võrgu väga head katteala. Ka Elisa tulemus 94% on väga hea. Tele2 4G võrk, mis mõõtmise hetkel oli 75% punktides kättesaadav, jätkab sel aastal kiiret laienemist ja järgmiseks aastaks peaks vahe ettevõtete vahel vähenema.

Mõõtmiste eesmärk oli saada ülevaade sideettevõtjate võimekusest pakkuda mobiilset internetiteenust  ja anda tarbijale objektiivset infot mobiilse interneti levialade ning andmesidekiiruste kohta. Lisaks 114 fikseeritud mõõtepunktile sooritati mõõtmisi ka sõidu pealt umbes 5 km intervalliga ning saadi 500 täiendavat mõõtetulemust.

Liitu ITuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Indrek KaldITuudised.ee toimetajaTel: 511 1112
Anne WellsReklaami projektijuhtTel: 5880 7755