Merlin Mägi • 9 märts 2015

Tuleviku privaatsustehnoloogiad kaitsevad enam üksikisiku andmeid

Eestis on avalikul ja erasektoril andmekogusid, mille ühendamine ja analüüs aitaks riigil ja ettevõtetel langetada paremaid juhtimisotsuseid, kuid samas oleks see tõsine oht privaatsusele ning rikuks andmekaitsereegleid.

Liina Kamm, kes kaitseb täna Tartu Ülikooli arvutiteaduse instituudis oma doktoritööd,  pakub välja uued meetodid, kuidas teostada statistilist analüüsi nii, et üksikisiku privaatsus oleks tagatud ehk kuidas väga tundlikke andmeid mugavamalt analüüsida, ilma et oleks karta andmete leket. Väitekirja praktilises osas kirjeldab ta privaatsuse säilitamist geeniandmete analüüsil, satelliitide kokkupõrgete ennustamisel ja tööturu uuringute läbiviimisel.

Kaasaegses ühiskonnas luuakse inimese digitaalne kirje kohe pärast tema sündi. Sellest hetkest alates jälgitakse tema käitumist ning kogutakse andmeid erinevate eluvaldkondade kohta. "Riigiasutused haldavad infot meie tervise, hariduse ja sissetulekute kohta, et meid paremini ravida, harida ja makse koguda. Loodame, et meie andmeid kasutatakse mõistlikult, aga samas eeldame, et meie privaatsus on tagatud,“ arutles Kamm.

Liina Kamm tegi oma teadustööd Cybernetica AS Infoturbe instituudis, kus ta töötas tihedalt koos turvalise arvutussüsteemi Sharemind arendusmeeskonnaga. “Liina Kammi teadustöö laiendas tugevalt Sharemindi rakendamise võimalusi. Näiteks arendas ta statistikutega koostöös välja mugava privaatsust säilitava andmete analüüsi süsteemi Rmind,” kommenteeris Cybernetica AS-i teadusdirektor Peeter Laud.

Rmind lubab statistikutel viia uuringuid läbi ilma, et nad peaksid üksikasjalikult tundma allolevaid krüptograafilisi protokolle.

“Andmete kaitsmine üksi ei ole piisav eesmärk andmeturbes, vaja on tehnoloogiaid, mis suudaksid korraga kaitsta andmeid, kuid samas neid ka analüüsida. Liina väitekirjas on näidatud, kuidas kaitstud andmete peal saab mugavamalt läbi viia erinevaid analüüse. Selliste praktiliste võimaluste loomine Sharemind platvormi peale laiendab oluliselt  tarkvara rakendusvõimalusi väljapoole kitsast krüptograafide seltskonda,” iseloomustas edukat teaduskoostööd ettevõttega Tartu Ülikooli arvutiteaduse instituudi juhataja professor Jaak Vilo.

Doktoritöö saab tutvuda Tartu Ülikooli raamatukogu veebilehel.

Jaga lugu:
ITUUDISED UUDISKIRJAGA LIITUMINE

Telli olulisemad Ituudised uudised igal nädalal enda postkasti.

Ituudised.ee toetajad:

Indrek Kald
Indrek KaldITuudised.ee toimetajaTel: 511 1112
Silvian Karu
Silvian KaruReklaamimüügi projektijuhtTel: 5691 8931
Mari Sarapuu
Mari SarapuuIT konverentside programmijuhtTel: 5372 1821