Autor: Merlin Mägi • 27. märts 2015
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Uus tarkvara lõpetas piirivalvurite käsitöö 

Alates märtsist skaneeritakse Tallinn-Peterburi-Tallinn rongiliinil reisijate dokumentide andmed (reisidokumendid, elamisload, viisad) otse infosüsteemi, mis tähendab 20 aastat kestnud käsitsi koostatud nimekirjade asendamist digitaalse süsteemiga.

Go Raili töötajad skaneerivad rongireisijate dokumentide andmed süsteemi, need krüpteeritakse ja saadetakse mööda turvalisi sidekanaleid pidi Politsei- ja Piirivalveameti (PPA) Narva raudtee piiripunkti enne rongi piirile saabumist. Seal reisijate nimekirjad dekrüpteeritakse. Seejärel teostatakse piirile saabuvate reisijate eelkontroll, mis annab PPA-le võimaluse tõkestada nende isikute Eestisse saabumine, kes on ebasoovitavad, kujutavad ohtu riigi julgeolekule või avalikule korrale.

Süsteemi loomisega hakkas Siseministeeriumi infotehnoloogia- ja arenduskeskus (SMIT) tegelema eelmise aasta kevadel. „Teenusepakkuja GoRail esitas varem Tallinn-Peterburi ja Peterburi-Tallinna liinil piirivalvuritele käsitsi koostatud reisijate nimekirja, mille alusel asusid piirivalvurid rongi saabudes reisijatele piirikontrolli tegema,“ rääkis SMIT-i projektijuht Oscar Tirman. „See võttis aega, kuna kirjutatud andmed polnud alati loetavad ja tuli üle kontrollida, sest inimeste käekiri on paraku väga erinev,“ lisas Tirman.

„Andmeedastuse digitaliseerimine on suur samm selles suunas, et vähendada rongi seisuaega piiril. Reisijate jaoks on see väga oluline, sest võimaldab kiiremini sihtkohta jõuda. Lisaks muudab uuendus lihtsamaks pardapersonali töö,“ sõnas ASi GoRail arendusdirektor Jolan Ševtsov.

Liitu ITuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Indrek KaldITuudised.ee toimetajaTel: 511 1112
Anne WellsReklaami projektijuhtTel: 5880 7755