Autor: Merlin Mägi • 15. aprill 2015
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Mart Ambur: Eesti firmajuhti hirmutab välismaalase palkamine

Välismaalt IT-spetsialistide värbamisel on kõige raskem saada üle hirmudest, mis seonduvad teisest kultuurist inimesega kollektiivis, rääkis ITuudistele Kühne + Nageli Tallinna IT keskuse juht Mart Ambur.

8. mail toimuvale "Strateegilise IT juhtimise konverentsile NET/WÕRK" tuleb Mart Ambur rääkima välistööjõu kaasamise võludest ja valudest. Küsisime eelinfona, mis siis takistab Eesti ettevõtetel IT-tööjõudu väljast palkamast.

Mis on välistööjõu palkamisel kõige keerulisem?

Alustamine. Kõige raskem on otsuse tegemine palgata välistööjõudu. Saada üle eestlaslikust probleemist, et tahame eesti keeles rääkida. Pelgame, et peame oma protsessid ringi tegema ja tuleb keegi võõrast rahvusest, kes ei tea isegi, mis on laulupidu. Välismaalasest potentsiaalse töötajaga ei ole võimalik ka kohe silmast silma rääkida, vaid üle Skype`i. Selle asemel, et otsida ülekuumenenud tööjõuturult IT-spetsialiste, võiks proovida leida spetsialiste välismaalt, kuid tihti leitakse miljon põhjendust, miks seda mitte teha. Kõigist neist põhjendustest tuleks üle saada ja katsetada ning nähes kui palju väärt kandidaate tuleb, siis edasi minna on juba lihtsam.

Kas Kühne + Nageli Tallinna IT keskusesse välismaalaste palkamine polnud algusest peale probleem?

Minu jaoks kindlasti mitte. Samas oli teatavat kõhklust alguses tajuda ka meil, kuid asjad juhtuvad alati lihtsamalt. Alguses palkasime inimesi, kes olid Eestisse näiteks õpingute tõttu juba varem sattunud. Kui esimesed välismaalased said nii tööle võetud, siis vähendas see hirmu ka otse välimaalt palkamise ees.

Millised on põhilised erinevused Eesti ja välismaa IT-spetsialiste töös? Kas on mingeid põhimõtteid, miks mingile tööülesandele eelistada ühte või teist?

Ei ole mingeid erinevusi. Rahvus või päritolumaa professionaalses laadis tegelikult rolli ei mängi. Need on suhtluslaadi küsimused, mis mõnel korral võivad olla kantud ka poliitilisest propagandast. Näiteks kui võtame Moskvast inimese, äkki ta vihkab kõiki eestlasi. Selliseid hirme on, kuid professionaalses laadis mitte.

Samas ei ole ka kõikide kohalike inimeste maailmavaade nii soodne sisserännanute suhtes. On kitsama maailmavaatega inimesi, kellel veendumus, et kui elad Eestis, siis pead esimesest päevast peale oskama eesti keelt. Kui aga inimene juba istub kõrvallauas, siis veendub ka tema, et olenemata rahvusest ja nahavärvist on tegemist samasuguse inimesega nagu ta ise.

Mis kanalite kaudu leiate välimaalt IT-spetsialiste?

Kasutame sotsiaalvõrgustike rakendusi ja äsja alustasime koostööd värbamisfirmaga IT Talent OÜ. Oleme küll rahvusvaheline firma, kuid välisspetsialistide värbamisel pole meile sellest kasu olnud, sest oleme ikkagi logistikafirma, mitte IT ning turud on erineva suurusega ja mahud on teised. Meie puhul on Eesti värbamisfirma olnud kõige tulemuslikum, kes samuti kasutavad ka enda isiklikke kontakte.

"Strateegilise IT juhtimise konverents NET/WÕRK" . 8. mai Tallink Spa & Conference Hotel konverentsikeskus

Aeg:

Koht:

Konverents keskendub viimaste tehnoloogiatrendide valguses IKT rollile ettevõtete äriprotsessides. Milline on IT-investeeringute tasuvus? Kas kasumlik äri ilma IKT-ta on üldse võimalik? Kuidas lahendada IT-spetsialistide puuduse probleem? Mis kaasneb välistööjõu kaasamisega? Konverentsi viimane plokk on pühendatud kogemuslugudele viimase aasta edukaimatest IKT projektidest. 09.00-09.30 Registreerimine ja hommikukohv09.45-10.30 Arutlusring päeva teemadel. Levira juhatuse esimees Mart Einpalu, Eesti Energia IT-juht Agnes Roos, Tallinki IT-juht Tõnu Liik, Starmani tehnoloogiajuht Hanno Liiva

PÄEVAKAVA

09.35-09.45 Moderaatori avasõnad, sissejuhatus ja päevakava tutvustus. Arengufondi IKT valdkonnajuht ja Helesinine Konsultatsioonid juht Raul Ennus

SESSIOON 1: Kas kasumlik äri on võimalik IKT-ta?Sotsiaalministeeriumi IKT osakonna IT arendusjuht Birgit Põldes12.00-13.00 LÕUNA

10.30-11.00 Strateegiline IT juhtimine ja tehnoloogiatrendid. Bigbanki tehnoloogiajuht Agur Jõgi

11.00-11.30 IT investeeringute vajalikkus ja tasuvus. Logistika Plussi haldus- ja turvajuht Marten Ermo

11.30-12.00 Arutlusring.Bigbanki tehnoloogiajuht Agur Jõgi

Swedbank grupi IT finantsplaneerimise- ja raporteerimise osakonna juht Helen Riitsaar

SESSIOON 2: Kust leida sobivaid inimesi? (inglise keeles)). Skype`i personalijuht Merle Liisu LindmaIgnite personalijuht ja juhatuse liige Marit Alaväli

13.00-13.30 Kuidas leida aastaks 2020 puuduolevad 4000 IT-spetsialisti? Makedoonia IT-minister Ivo Ivanovski

13.30-14.00 Välistööjõu kaasamise võlu ja valu. Kühne + Nagel AS Tallinna IT keskuse juht Mart Ambur

14.00-14.30 Arutlusring (inglise keeles

Ukraina IT-allhankefirma Malkos kaasasutaja Ivan Starodub

Kühne + Nagel AS Tallinna IT keskuse juht Mart Ambur

14.30-15.00 KOHVIPAUS

SESSIOON 3: Viimase aasta edukamad IKT projektid ja SMITi arendusosakonna arhitekt Peeter Lump ja aadressiandmete osakonna nõunik Andre Kaptein

15.00-15.30 Kogemuslugu: Häirekeskuse digikaardirakendus. Häirekeskuse peadirektori asetäitja Eva Rinne

15.30-16.00 Kogemuslugu: Kuidas arendati Maa-ameti aadressiotsingu teenus In-ADS ja kes sellest kasu saavad. Maa-ameti aadressiandmete osakonna juht Mall Kivisalu

16.00-16.30 Kogemuslugu: Eesti Telekomi ärisektori töövoomootor TWE - vabavara automatiseeritud tööprotsessidele. Eesti Telekomi tuumiksüsteemide arenduse osakonna juhataja Ivar Hütt

16.30-16.40 Kokkuvõte ja konverentsi lõpetamine

Konverentsi soodushind kuni 27. aprillini on 229 eurot (km-ga 274,80 eurot). Alates 28. aprillist kehtib täishind 295 eurot (km-ga 354 eurot).

Registreeru SIIN ..

Lisainfo: Merlin Mägi, telefon 6670 302 või kirjutades [email protected]

Liitu ITuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Indrek KaldITuudised.ee toimetajaTel: 511 1112
Robert PedajaReklaami projektijuhtTel: 5349 9052