7. mai 2015
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Eesti IT-areng vajab tõuget

Eesti IT-areng on teiste riikidega võrreldes aeglustunud ja vajaks konkurentsivõimeks lairiba juurutamist ka maapiirkondades, leiab Cisco Systems Eesti juht Lauri Makke.

Globaalne IT-raport heitis Eestile ette infotehnoloogia rasket kättesaadavust. Eestis on kõrge näiteks interneti lairiba püsiühenduse kuutasu (56. koht 143 riigist). Muutmaks infotehnoloogiat kättesaadavamaks kõigis sissetulekuklassides, tuleb tegutseda riigitasandil, et suurendada lairiba kasutusele võtmise võimalusi ka maapiirkondades.

Ressursid maale

Et IKT eelised on kättesaadaval kõigile Eesti inimestele, tuleb suuremat tähelepanu pöörata lairiba juurutamisele regulatsioonidega, mis keskenduvad IT juurdepääsu lihtsustamisele, taskukohasusele, digitaalsetele oskustele ja tehniliste oskuste soolisele lõhele. Nende regulatsioonide hulka peaksid kuuluma: riigi ressursside suunamine lairiba ühenduse väljatöötamiseks maapiirkondades; koolide ja raamatukogude ühendamine lairiba internetivõrku ning hoolitsemine selle eest, et koolidel oleks ka reaalne võimalus internetti kasutada; loobumine liigsest IT-seadmete ja võrguligipääsu maksustamisest; panna veelgi suuremat rõhku IT-õppekavadele ja -õppeprogrammidele koolides; vähendada tehniliste oskuste soolist lõhet.

Tänavune ülemaailmne IT-raport näitab, et IKT rakendamisel ja laialdasel kasutamisel on positiivne mõju elanikkonna sissetulekutele ja riigi arengule. Endiselt seisame aga väljakutse ees, kuidas tagada vajalik ligipääs neile elanikele, kel puuduvad selleks praegu piisavad võimalused, nii rahalised kui ka oskuslikud.

Mõju sissetulekule

Viimase kahe kümnendi areng näitab, et IKT areng, eriti lairiba internet, mõjutab riigi keskmist sissetulekut. Riigitasandil on märgata põhjuslikku seost tavatelefoni, mobiilside, interneti ja lairiba ühenduse kasutuse ning riigi SKP kasvu vahel, eriti siis, kui võrdleme arenenud ja arenevaid riike. Andmeside mahtude suurenemine suurendab ka per capita sissetulekut.

Rahvusvahelise Valuutafondi andmetest näeme, et riikide sissetulekute ebavõrdsus on paljudes riikides (nii arenenud kui arenevates) kasvamas ja seda just (info)tehnoloogilise arengu tõttu. Paljudele on infotehnoloogia kättesaadavus praegu veel madal, mis suurendab lõhet kõrge ja madalapalgaliste vahel.

Autor: Lauri Makke

Liitu ITuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Indrek KaldITuudised.ee toimetajaTel: 511 1112
Anne WellsReklaami projektijuhtTel: 5880 7755