Autor: Merlin Mägi • 28. mai 2015
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Monese kaasas 1,8 miljonit dollarit stardikapitali

Eestlaste loodud digitaalseid pangandusteenuseid pakkuv start-up Monese kaasas investoritelt 1,8 miljonit dollarit stardikapitali. Investorite hulgas on Spotify investor Shakil Khan, start-up ettevõtete kiirendi Seedcamp, Eesti Arengufondi investeerimisharu SmartCap ning Eesti äriinglite ühenduse EstBAN kaheksa liiget koos veel kuuest riigist pärit investoritega.

„Usun, et Monese on üks neist Eestist pärit idufirmadest, kes võiks suuta korrata GrabCADi ja TransferWise’i edu – tegemist on võimeka meeskonnaga, kes on ära tabanud olulise arengut takistava probleemi pangandusturul ning on pakkumas sellele kiiret ja mugavat lahendust,“ ütles Marek Kiisa, kes on EstBANi üks äriinglitest.  

Ettevõtte asutaja Norris Koppeli sõnul on seesuguse teenuse järele suur vajadust, sest praeguses olukorras ei ole tööturg enam ammu lokaalne ja üle 90 miljoni inimese Euroopas ei oma erinevatel põhjustel ligipääsu pangateenustele.

“Idee luua Monese sai alguse isiklikust kogemusest, kui kolisin Londonisse ja avastasin, et välismaalasena on kohalikku pangakontot bürokraatia tõttu avada ülikeeruline ja aeganõudev,” ütles Koppel. “Pangakonto saamine võib jääda pelgalt selle taha, et äsja riiki kolinuna ei ole kliendil võimalik esitada oma uue elukoha kommunaalarveid, mille järgi pangad kliendi aadressi saaksid kindlaks teha. Seevastu on pangakonto üks esimesi asju, mida sul on riiki kolides tarvis – kasvõi ennast tööle registreerides. See tekitab välismaalastele omamoodi nõiaringi ja teeb elu alustamise uues riigis keeruliseks,” lisas Koppel.

„Monese panustab tugevalt analüüsi ja tehnoloogilistesse lahendustesse ning suudab seetõttu pakkuda klientidele teenust, mis on sama turvaline, kui ükskõik, missugune maailma suurpank, kuid samas paindlik ja kiire,“ sõnas Koppel.

Eesti äriinglite assotsiatsiooni EstBAN presidendi Ivar Siimari sõnul on Monese tehing erakordselt tähtis teetähis kohalikele äriinglitele. „See näitab, et oleme jõudnud tasemele, kus suudame koondada sarnaselt mõtlevaid investoreid ja osaleda ka suuremahulistes investeerimisringides,“ lisas Siimar.

Monese tuleb teenusega Suurbritannias turule selle aasta suvel ning plaan on laieneda ka teistele turgudele. Ettevõtte arendus- ja klienditeenindusüksused asuvad Eestis ning turunduse, disaini ja finantsjärelevalve üksused Suurbritannias. Moneses töötab hetkel 12 inimest – seitse Tallinnas ja viis Londonis.

Monese pakub uuenduslikku digitaalset pangandusteenust, mis võimaldab eraisikutel mobiilirakenduse kaudu ilma pangakontorisse minemata avada konto vaid mõne minutiga. Isiku tuvastamine toimub reaalajas ning selleks on vaja vaid mobiiltelefoni. Teenuse kasutamisega ei kaasne täiendavaid kuutasusid ega miinimum deposiidi nõuet. Klient saab teha nii kohalikke kui ka rahvusvahelisi pangaülekandeid ja kasutada deebetkaarti. Ettevõtte peamine tuluallikas on teenustasud erinevatelt maksetelt.

Liitu ITuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Indrek KaldITuudised.ee toimetajaTel: 511 1112
Robert PedajaReklaami projektijuhtTel: 5349 9052