Autor: Merlin Mägi • 29. mai 2015
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

RMK: infotehnoloogia teeb väljas töötamise võimalikuks

RMK on praktiseerinud kaugtööd juba aastast 2008 ning tänaseks on kõigil töötajatel kasutusel oma tööks vajalikud nutiseadmed ja sülearvutid, mis teevad kaugtöö võimalikuks.

RMK IT-juhi Jaan Schultsi sõnul on RMKs üle 700 töötaja, kellest suurem osa töötavad metsas ja tegelevad erinevate metsamajandustöödega, sealhulgas raie ning puiduveoga ja loodushariduse korraldamisega. "Loomulikult on meil ka  traditsioonilisi kontoritöökohti, aga nende osakaal tasapisi väheneb. Selleks, et toetada tööde korraldamist metsas ja info kiiret liikumist, oleme loonud spetsiaalsed mobiilsetes töövahendites kasutatavad rakendused. Sinna sisestatav info liigub üle mobiilse interneti RMK andmebaasidesse ja on teistele kolleegidele reaalajas kohe nähtav ja kasutatav," selgitas Schults.

RMKs on Schultsi sõnul seatud mõned põhimõttelised eesmärgid – metsas peab tööks vajalik info olema kättesaadav ja kogutud infot sisestatakse vaid ühe korra. Metsas koha peal, mitte kontoris. "RMK-l on Eestis umbes 500 000 metsaeraldist, mida on vaja perioodiliselt üle vaadata, hinnata ja mõõta. Selleks, et metsakorraldajad ei peaks aruandluse pärast käima metsa ja kontori vahet, oleme andnud neile töövahendiks tahvelarvutid. Tahvelarvutitesse on ehitatud lahendus, millega saab vaadata erinevaid kaarte ning kuhu saab sisestada mõõtmis- ja hindamistulemusi, mis liiguvad koheselt andmebaasidesse. Tänasel päeval meil praktiliselt puudub paberaruandlus, mis on samuti üks mobiilsete lahendustega kaasnenud tulemus ja mis omamoodi aitab säästa loodust. Samal põhimõttel teevad tööd praakerid, logistikud, raiemasinad, puiduvedajad, raietöölised jne."

Raietöö ja puiduvedu on RMKs korraldatud samuti infotehnoloogiat kasutades. "Raiet teeme harvesteritega, kuhu on paigaldatud tootjatehase poolt SIM kaardiga PC-d, millele saadetakse elektrooniline tööülesanne, teostada raiet edastatud koordinaatidega raielangil", selgitas metsamajanduse peaspetsialist Rainer Laigu. "Raielangi  piire jälgib harvesteri operaator arvutiekraanilt, masinasse sisseehitatud GPS seadme abil. Peale raiet saadab harvester kord päevas raiutud puidusortimendi kogused automaatselt RMK infosüsteemi."

Igapäevaselt töötavad RMK metsas 100 harvesteri ja 125 forvarderit ning metsast klientidele viiakse ca 350 koormat puitu, s.o ca 11 000 tm. Käsitsi ja paberil kogu selle info edastamine võtaks Laigu hinnangul väga palju aega ning tekitaks andmete mitmekordsel kirjutamisel ja uuesti ümber kirjutamisel paratamatult vigu.

Eesti Telekomi internetilahenduste valdkonna juhi Kristjan Viilmani sõnul on mobiilse interneti levik hägustunud tööaegade piire ning kasutusele on tulnud paindliku tööaja ja kodukontori mõisted. Kui töötajal haigestub laps ning tööle tulek on välistatud, ei pea olema välistatud kiirete tööülesannete täitmine – juhul, kui selleks on olemas vastavad mobiilsed tehnoloogilised võimalused. Väga paljudes sektorites tegutsetakse täna juba distantsilt ning see on end ära tasunud, näiteks võib tuua metsanduse, ehituse ja  logistika.

29. mai on Väljas Töötamise Päev, mille eesmärk on kutsuda inimesi üles tavapärase kontorilaua taga töö tegemise asemel tulema tööle õue, kohvikusse või mujale avalikku ruumi.

Liitu ITuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Indrek KaldITuudised.ee toimetajaTel: 511 1112
Anne WellsReklaami projektijuhtTel: 5880 7755