Autor: Merlin Mägi • 2. juuni 2015
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Küberpähkli võistluse võitsid Tartu noored

Hariduse Infotehnoloogia Sihtasutuse korraldatud Eesti esimesel põhikooli- ja gümnaasiuminoortele suunatud küberkaitse teemalisel võistlusel Küberpähkel olid võidukad Tartu koolinoored, esikoha noppis Miina Härma Gümnaasiumi abiturient Johannes Kadak.

Võit ei tulnud noormehele üllatusena, sest IT-ga on ta juba pikalt tegelenud ning ka kõrgkooli õpinguid plaanib IT-vallas. “IT on lihtne, ma olen sellega hobi korras kaua tegelenud ja tean, mis toimub,“ ütles Johannes Kadak.

„Eesti kaasaegne digitaalne eluviis baseerub suuresti e-teenustel. Kübermaailmas, kus küberkuriteod ja -ründed on kasvava trendiga, on IT-valdkonna spetsialiste järjest rohkem vaja,“ ütles Küberpähkli projektijuht Johannes Tammekänd. „Küberpähkli võistlus on efektiivne viis tõstmaks noorte teadlikkust ja kompetentsi küberturbe valdkonnas.“  Võistlejate tase oli kõrge, näiteks mõned osalejad lahendasid ülesanded poole etteantud ajaga ja neile tuli lisaülesandeid anda, lisas Tammekänd.

Küberpähkli võistlus toimus kahes voorus, esimene oli veebipõhine ja seal pandi proovile osalejate teoreetilised teadmised. Küberpähkli teise ehk lõppvooru pääses 25 parimat, kus osalejad lahendasid praktilisi ülesandeid, näiteks pidid võistlejad tegelema pahavaraga ja leidma võrguliiklusest krüpteerimata andmeid.

Teine ja kolmas koht läksid Tartu Jaan Poska Gümnaasiumi õpilastele, vastavalt Andres Jõgi ja Gregor Eesmaale. 

Küberpähkli võistluse korraldas Hariduse Infotehnoloogia Sihtasutus IT Akadeemia programmi raames koostöös Kaitseministeeriumi ja Eesti Infotehnoloogia Kolledžiga. Kaitseministeerium pani viiele parimale eripreemiaks välja „Küberkaitse õppepäeva“, mille raames saavad noored ainulaadse võimaluse külastada valdkonna tippkeskusi – Kaitseministeeriumi, NATO Küberkaitse Kompetentsikeskust, Eesti Küberkaitse Liitu ja Riigi Infosüsteemi Ametit. 

Eestis saab küberkaitsealast rakenduskõrgharidust omandada alates tulevast sügisest, mil Eesti Infotehnoloogia Kolledž avab uue ingliskeelse õppekava Cyber Security Engineering (küberturbe tehnoloogiad). Sisseastumisdokumente võetakse vastu 11. märtsist  – 6. juulini. Uus õppekava pakub laiapõhjalist küberturvalisuse alast kõrgharidust, sidudes valdkonnapõhiselt tervikuks tarkvaraarenduse ja infosüsteemide administreerimise. Magistritasemel saab Eestis küberkaitset õppida alates 2010. aastast Tallinna Tehnikaülikooli ja Tartu Ülikooli ühisõppekaval Cyber Security (küberkaitse).

Liitu ITuudiste uudiskirjaga!
Indrek KaldITuudised.ee toimetajaTel: 511 1112
Robert PedajaReklaami projektijuhtTel: 5349 9052